Op 24 februari 2024 is het twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten.

De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier van Voorburg, Gerda Peters en Rotary Voorburg vorig jaar een oproep gedaan om met zoveel mogelijk carillons muziek te brengen die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde.
Dit was een groot succes en ruim 70 carillons in zes landen deden mee.

De oorlog in Oekraïne heeft inmiddels aan meer dan 10.000 burgers het leven gekost en er zijn ruim 6 miljoen mensen gevlucht.

Op het slagveld zijn meer dan 300.000 Russische soldaten omgekomen of verwond en aan Oekraïense zijde zijn er meer dan 120.000 soldaten gesneuveld of gewond geraakt.

Hoogste tijd om aandacht te vragen voor vrede in Oekraïne, er zijn al zoveel Oekraïense én Russische kinderen die hun vader moeten missen en vrouwen die hun man en moeders die hun zoon hebben verloren.

De zingende revolutie op 23 augustus 1989 heeft laten zien hoe krachtig een muzikaal pleidooi voor vrede is en met het bereik van de carillons is dit het ultieme instrument om veel mensen te bereiken met deze boodschap.

In de week van 24 februari zullen nóg meer beiaardiers in binnen- en buitenland dan vorig jaar bij hun concerten muziek kiezen in dit thema. Prachtig hoe werelderfgoed uit de Lage Landen nog steeds ingezet kan worden voor actuele en zelfs internationale thema’s.

Vanaf de toren van de Oude Kerk in Voorburg zal stadsbeiaardier Gerda Peters zaterdag 24 februari rond 14:00 uur muziek spelen in het thema Oekraïne, vrede en solidariteit. Onder meer het Oekraïense volkslied, het Oekraïense lied ‘Marigolds’ en ‘Old and Wise’ van The Alan Parsons Project zullen te horen zijn. Op de website van het Voorburgse Huygenskwartier, www.huygenskwartier.nl  vindt u het hele muziekprogramma.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Annet Weijermars.