Sinds 1 april 2023 is de Plaspoelhaven in Leidschendam officieel in gebruik genomen. De ligplaatsen worden beheerd door de Stichting Plaspoelhaven. Hoewel er bij de start een wachtlijst was met 110 geïnteresseerden voor 66 ligplaatsen, blijkt nu dat nog niet alle ligplaatsen konden worden verhuurd.

Na overleg met de Stichting is besloten het toewijzingsbeleid aan te passen, waardoor nu alle inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg in aanmerking kunnen komen om een plek te huren. Zo wordt een gezonde exploitatie van de haven mogelijk.


Verruiming van het toewijzingsbeleid
Volgens het huidige toewijzingsbeleid komt slechts een beperkt aantal inwoners in aanmerking voor een ligplaats in de Plaspoelhaven. Om parkeeroverlast te voorkomen, werd tot op heden de toewijzing beperkt tot inwoners die binnen 400 meter lopen wonen van de haven. Nu echter overal in Leidschendam Centrum een blauwe zone geldt, is het zonder ontheffing niet mogelijk om langdurig te parkeren. Daarom kan het toewijzingsgebied worden uitgebreid tot de hele gemeente, zonder dat dit tot extra parkeeroverlast leidt.



Voorrangsgebied en soepele ligplaatsoverdracht
Door de inwoners in het huidige toewijzingsgebied voorrang te geven, boven inwoners die daarbuiten wonen, blijft het aantal ligplaatshouders, die mogelijk met de auto komen, beperkt. Het is een ligplaatshouder niet toegestaan om bij een verhuizing de ligplaats over te dragen aan de nieuwe eigenaar /bewoner. Men mag wel de ligplaats aanhouden als men verhuist binnen de gemeente. Bianca Bremer benadrukt: "Ik ben blij met deze verruiming. Het draagt bij aan een levendige leefomgeving met passende voorzieningen en activiteiten. De gemeente en de Stichting kijken uit naar het nieuwe vaarseizoen."



Aanmelding voor ligplaats
Bent u inwoner van de gemeente en heeft u belangstelling voor een ligplaats, dan kunt u zich vanaf maandag 19 februari 2024, 12;00 uur aanmelden bij de Stichting. Dat kan via deze site: Plaspoelhaven–Leidschendam. Aanmeldingen die eerder dan deze datum en tijd worden gedaan, worden niet in behandeling genomen. Dit “niet in behandeling nemen” geldt niet voor belangstellenden die wonen in het voorrangsgebied. Tot die tijd geldt namelijk nog het oude beleid en daar valt deze groep onder. Het nieuwe beleid staat op de website van de gemeente Plaspoelhaven | In gesprek met LV.


Door: Nahira Martina
Foto: Pixabay