De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft samen met bewoners uit de wijken Park Veursehout, De Zijde en Duivenvoorde gewerkt aan een wijkgroenbeheerplan. 

In het plan zijn de ideeën, wensen en knel- en aandachtspunten van bewoners over het groen in hun wijken -waar mogelijk- meegenomen.

Het wijkgroenbeheerplan werd vorige week door het college goedgekeurd. Het plan richt zich op het verbeteren van de kwaliteit en de biodiversiteit van het groen en op het versterken van de groenstructuur. Daardoor verbetert ook de leefbaarheid in de wijken. In het plan staan verbetermaatregelen voor knelpunten, maar ook hoe de gemeente de beplanting gaat inrichten, het beheer vormgeeft en het onderhoud gaat uitvoeren. 

Extra hakhoutbosjes en vervangen bomen
Belangrijke onderdelen in het plan zijn het versterken van de groenstructuur langs het spoor. Dit gebeurt door het aanplanten van extra hakhoutbosjes. Daarnaast worden de slecht groeiende bomen in de Talinglaan en in de Zanglijsterlaan vervangen. Hier voert de gemeente dan tegelijkertijd groeiplaatsverbetering uit, zodat de nieuwe bomen die hier geplant gaan worden wel goed kunnen groeien. Ditzelfde geldt voor de bomen in de Putterlaan, Kievitlaan, Kwikstaartlaan en Zwaluwlaan. Voor deze laatste 2 straten gaat het alleen om de bomen aan de zijde van de straat met de even huisnummers.

Bewoners denken mee
Vorig jaar hield de gemeente in juni een inloopavond waar bewoners van de wijken hun groene wensen konden aangeven. Ook konden zij via een speciale website hun wensen en ideeën doorgeven. De gemeente ontving ruim 120 wensen en aandachtspunten. Op basis hiervan is het concept wijkgroenbeheerplan gemaakt. Tijdens de 2e inloopavond begin november, ontving de gemeente 27 reacties op het plan. Deze zijn voor zover mogelijk in het definitieve plan verwerkt.  

Het wijkgroenbeheerplan heeft een uitvoeringstermijn van 10 jaar. Het resultaat is een kwalitatief betere, klimaatbestendigere beplanting in de wijk met meer biodiversiteit. Benieuwd naar het plan? Kijk dan op de projectpagina op de website van de gemeente. 



Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV 
Foto: ter illustratie