Onder de titel ‘In het spoor van de Blauwe Tram’ wordt donderdag 16 november in de Dorpskerk aan de sluis een lezing gehouden over de geschiedenis van de Blauwe Tram.

Voor veel oudere Leidschendammers en Voorburgers zal dit ongetwijfeld herinneringen ophalen.  

Vanaf de 19e eeuw tot 1961 reed door Leidschendam en Voorburg eerst een stoomtram en later een elektrische tram. Deze tram verbond Scheveningen en Den Haag met Leiden. De tramverbindingen gingen daarna nog verder naar Katwijk en zelfs tot Zandvoort, Volendam en Purmerend. Het was een tijd waarin het openbaar vervoer het belangrijkste vervoersmiddel was. In die tijd waren er immers amper auto’s en ook de fiets was nog niet ontwikkeld tot het vervoersmiddel wat het nu is. Naast de trein vervulde de tram een heel belangrijke rol. 

Tussen Leiden en Den Haag reed door de buurgemeenten vanaf 1865 een stoomtram.  Bij de eerste ritten liep de hele bevolking uit. Het was een groot succes. De stoomtram werd in 1924 vervangen door een elektrische tram, die vanwege zijn kleur de bijnaam Blauwe Tram kreeg. De rijtuigen van ‘De Blauwe’ werden gebouwd in Boedapest en behoorden volgens velen tot de allermooiste rijtuigen die ooit op het spoor hebben rondgereden. De tram werd een ikoon in onze gemeente en was geliefd bij de gehele bevolking.

Einde van een tijdperk 
Op 9 november 1961 kwam er met de laatste rit bij de toenmalige remise in Voorburg een einde aan het tijdperk van de Blauwe Tram. De trams werden kort daarna verbrand en gesloopt. De tram is echter nog steeds niet vergeten. Het traject is nog steeds te herkennen in  het straatbeeld en bijvoorbeeld in straatnamen zoals de Oude Trambaan in Leidschendam. Er zijn ook een aantal tramstellen gereconstrueerd. Deze zijn te bekijken en rijden soms weer rond. 

Geschiedenis en ontwikkeling 
Tijdens de lezing wordt u meegenomen in de geschiedenis en ontwikkeling van de Blauwe Tram. Aan de hand van verhalen, beelden en filmpjes zal de Blauwe Tram herleven. Ook aan het einde van de Blauwe Tram en de reconstructies zal aandacht worden besteed.

De avond wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk in nauwe samenwerking met de Vereniging Erfgoed Leidschendam. De toegang is gratis. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Als de kerk vol is dan zullen de deuren moeten worden gesloten. 


Door: Karin van der Spek
Bron:  Vrienden van de Dorpskerk 
Foto: archieffoto Blauwe Tram via Geschiedenis van Zuid-Holland