Staatsbosbeheer gaat vanaf volgende week in opdracht van de provincie Zuid-Holland aan de slag met boswerkzaamheden in Vlietland.

In bosdelen worden bomen, met name essen en populieren, die snel achteruitgaan en een gevaar worden voor bezoekers gekapt. De werkzaamheden maken deel uit van het bosbeheerplan zoals dat door de gebiedspartijen van Vlietland is vastgesteld.

Veiliger en vitaler
Langs het Brasempad en het Meeslouwerpolderpad is geconstateerd dat door ziekte en hoge waterstand de bomen aan het einde van hun leven zijn en instorten. Dit maakt ingrijpen noodzakelijk omdat omvallende bomen en uitbrekende takken met name bij het Brasempad een gevaar voor publiek kunnen vormen. Tevens worden kleine vakken zieke essen verwijderd om plaats te maken voor duurzamere boomsoorten. In een bosdeel met eiken worden enkele bomen verwijderd om de eiken meer ruimte te geven om vitaal door te groeien.

Soortenrijker Vlietland
Bij de soorten die worden geplant is gekozen voor een menging die geschikt is voor deze locatie en de veranderingen in het Nederlandse klimaat. Deze menging kan bestaan uit soorten als haagbeuk, berk, boomhazelaar, zoete kers, berk, wilg, els, populier, zomereik en lijsterbes. Ook in de struiklaag worden soorten aangeplant. Hierbij is gekozen voor soorten die bevorderlijk zijn voor het insecten- en vogelleven in Vlietland zoals sleedoorn, meidoorn, wilde appel.

Planning
De werkzaamheden starten in de tweede week van oktober 2023. Herplant zal in de jaren 2024 en 2025 plaatsvinden.

Meer informatie
Meer informatie over het bosbeheerplan van Vlietland is te vinden op https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/werk-in-uitvoering/vlietland-beheer


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Staatsbosbeheer.