De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweeginterventie van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF).

Deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener, welzijns-professional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. Samen train je toe naar de feestelijke afsluiting, het Nationale Diabetes Festival. Deelnemers ervaren tijdens de NDC op een veilige en gezellige manier wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en diabetes. Gedurende de wandelingen is er ook aandacht voor andere leefstijlfactoren dan bewegen. Deelnemers zijn samen stap voor stap in beweging.

De NDC is in 2019 door het RIVM als erkende beweeginterventie (niveau goed onderbouwd) geregistreerd. Lees hier over meer informatie op de website van Kenniscentrum sport.

Waarom de Nationale Diabetes Challenge
De eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin in een rol. Maar ook de angst heeft hier invloed op. De NDC speelt in op deze beweegbelemmeringen en helpt deelnemers toch de eerste stap te zetten:

• Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van lokale professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen.
• Deze positieve ervaring maakt dat deelnemers gemotiveerd zijn te willen blijven werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid niet alleen meer te bewegen, maar ook te werken aan andere leefstijlfacetten.
• Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken.
Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast rapporteren deelnemers een betere kwaliteit van leven na hun deelname.

Waar wandelen in Leidschendam-Voorburg
Binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn er twee locaties waar gewandeld wordt. Het maakt niet uit of u (nog niet) goed kunt wandelen, want elk niveau kan meedoen. Er wordt verschil gemaakt in tempo en afstand. Wandelt u bijvoorbeeld met een hulpmiddel dan kunt u aansluiten bij de technische wandelaars. Bent u vitaal en houdt u al van wandelen dan kunt u structureel mee wandelen met de tempo groep en werken aan uw conditie en uithoudingsvermogen. Iedereen wandelt gemiddeld één uur.

Leidschendam – verzamellocatie Prinsenhof park bij de moestuin – Maandag 16:30 uur
Voorburg – verzamellocatie Notenboompark aan het water – Woensdag 15:00 uur
Contact: Buurtsportcoach Remco Stolze van Sport en Welzijn – 0634880012 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer info: www.nationalediabeteschallenge.nl
Loopt u een rondje mee?


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Nationale Diabetes Challenge.

Nationale Diabetes Challenge 3
Nationale Diabetes Challenge 4