Het CDA Leidschendam-Voorburg maakt zich zorgen over de lege agenda van de gemeenteraadsvergaderingen.

De agenda voor de vergadering van de gemeenteraad op 13 februari zag er volgens het CDA opvallend leeg uit en bevatte aanvankelijk alleen hamerstukken. Agendapunten dus waarover alle partijen het in beginsel al eens zijn. 

Het CDA Leidschendam-Voorburg vindt het zorgelijk dat het college er blijkbaar niet in slaagt met voldoende voorstellen naar de raad te komen.

Oppositie vult agenda
Het gebrek aan inhoudelijke voorstellen vanuit het college is opgevangen door de oppositiepartijen. Zo kwam de ChristenUnie met een motie over de asielopvang nadat de Eerste Kamer recent de spreidingswet aannam. Als coalitiepartij diende de VVD nog een tegenmotie in. De SP diende een motie in over het sluipverkeer in Leidschendam-Centrum door de afsluiting van de Vliettunnel. Het CDA zelf kwam met een motie over de ‘Green Village’-fieldlab in Delft en de mogelijkheid om succesvolle innovaties mee  te nemen in toekomstige ontwikkelingen voor duurzaamheid in onze gemeente. Ron van Duffelen: “Door het initiatief van drie oppositiepartijen hadden we nog een inhoudelijk debat over de inrichting van onze gemeente. Dat is uiteindelijk waar de politiek overgaat.”

In januari 2023 vroeg het CDA een interpellatiedebat aan over de realisatie van de ambities van het college. Ondanks toezeggingen van het college beperkte de agenda van de raad zich, zonder de inbreng van de oppositiepartijen, voor de afgelopen vergadering tot hamerstukken. En voor de komende commissiecyclus staat, naast twee raadsbrieven, alleen het initiatiefvoorstel van het CDA voor leefbare wijken op de agenda. Voor de commissie Omgeving lijkt nog snel een voorstel toegevoegd te worden, anders was de agenda leeg. Voor de volgende raadsvergadering betekent dat ook vrijwel automatisch een lege agenda. “De raad ontvangt wekelijks brieven of mails van het college , maar de voorstellen blijven nog steeds achter. Terwijl er toch echt voldoende vraagstukken liggen die om voorstellen vragen: denk aan woningbouw, bereikbaarheid, duurzaamheid, jeugdhulp, waarover het CDA recent ook vragen stelde. We zien wekelijks dat collegeleden voorlezen op scholen, of een prijs uitreiken. Hartstikke mooi, maar waar blijven de voorstellen voor de inrichting van onze gemeente?”, aldus Van Duffelen.

Politiek oogstjaar  
"In de vorige periode werden we geconfronteerd met corona, dat door alle maatregelen zorgde voor stagnatie in de ontwikkeling van onze gemeente. Het college heeft toen een lijst opgesteld met voorstellen die het nog wel kon voorbereiden en in uitvoering kon nemen en wanneer. Maar, ook met voorstellen die niet meer zouden worden opgepakt. Er was politieke commotie, alleen: het was wel helder en duidelijk. 

We vragen het college dat het inzage geeft in de voorstellen die de raad tot het einde van deze raadsperiode kan verwachten, daarbij een planning af te geven en deze te realiseren. We zijn immers als volksvertegenwoordiger gekozen door onze inwoners en hebben een sturende en kaderstellende rol. Politiek gezien zou dit het oogstjaar voor het college moeten worden. De oogst lijkt vooralsnog mager. Volgend jaar gaan de politieke ogen toch alweer schuin naar de verkiezingen in 2026”, besluit CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen.


Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht CDA Leidschendam-Voorburg 
Foto: Fractievoorzitter Ron van Duffelen in de raadzaal (foto CDA LV)