Steeds meer wijkverenigingen in Leidschendam-Voorburg komen in het nauw door stijgende kosten, dalende inkomsten en gebrek aan -lange termijn zekerheid over- beschikbare ruimte.

Het CDA maakt zich dan ook zorgen over wat het verdwijnen van wijkverenigingen doet voor de sociale structuren in en de maatschappelijke leefbaarheid van onze wijken. Wijkverenigingen en ontmoetingsplekken in de wijk zoals wijkcentra zijn essentieel voor wijken en buurten, voor de gehele samenleving. Plekken waar men elkaar ontmoet, spreekt, meeleeft, tegenkomt.

“Veel verenigingen hebben het moeilijk en daar dient de gemeente op een bij haar passende rol aandacht aan te besteden in onder andere haar toekomstige visie maatschappelijk vastgoed. De gemeente moet waar nodig een faciliterende rol blijven spelen om wijkvereniging zo veel mogelijk ruimte te geven om hun betekenisvolle rol voor inwoners te blijven uitvoeren” stelt CDA-raadslid Diederik Visser, woordvoerder sociaal domein.

Het CDA heeft dan ook meerdere keren het college gevraagd naar een visie op maatschappelijk vastgoed. De gemeente heeft een rol als maatschappelijk betrokken verhuurder van panden aan wijkverenigingen en andere maatschappelijke, sociale organisaties. “Deze organisaties zijn het hart van onze buurten en wijken en vervullen of herbergen daar essentiële sociale voorzieningen. Met een degelijk maatschappelijk vastgoed beleid zou de gemeente dit moeten ondersteunen” zegt Visser. Wanneer de visie op het maatschappelijk vastgoed naar de Raad komt zal het CDA zich dan ook op dit vlak voor deze organisaties inzetten.

Het CDA heeft recentelijk een initiatiefvoorstel ingediend om de leefbaarheid in wijken verder te versterken. “De gemeente kan veel meer doen om te investeren in wijken en gemeenschappen. Onze inwoners hebben baat bij een structuur van levendige wijken dankzij actieve wijkverenigingen en bereikbare ontmoetingsplekken en/of gebouwen waar mensen elkaar tegen komen en samen verantwoordelijkheid kunnen pakken voor hun eigen leefomgeving,” aldus CDA-fractielid Jorrit Koster, schrijver van het initiatiefvoorstel. Het CDA hoopt dan ook dat het voorstel dit jaar door de Raad wordt aangenomen.

Deze week bespreekt de Raad de situatie van wijkvereniging ‘De Blauwe Tram’ in Leidschendam. Het CDA zal van de gelegenheid gebruik maken om ook dan het algemene belang van levendige lokale gemeenschappen zal het CDA dan ook daar vertolken.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht CDA Leidschendam-Voorburg.