De Voorburgse pianist Tobias Borsboom, de NRC noemt hem een weergaloze pianist en een meesterverteller, speelt donderdagavond 16 november in de Paleiskerk in Den Haag.

Hij speelt daar de relatief onbekende Java Suite van de Pools-Amerikaans pianist en componist Leopold Godowsky. Borsboom speurt voortdurend naar verborgen schatten in het pianorepertoire.

“Op het conservatorium had ik al eens zijn bewerkingen van de Chopin-etudes gespeeld. Ik werd direct getriggerd door zijn interessante ideeën over pianospelen. Toen ik enkele jaren geleden werd uitgenodigd voor een tournee door Java ben ik me grondig gaan verdiepen in zijn Java Suite. Het is een prachtig en meeslepend muzikaal verslag van een concertreis die de componist in 1924 door Indonesië maakte. Hij raakte in de ban van de gamelan, de tempels, de jungle, de havensteden en de vulkanen. In The Bromo Volcano hoor en voel je de vulkanen dreunen en trillen. Godowsky beschouwde reizen als een spirituele onderneming, een manier om tot de diepste regionen van je eigen ik te komen.”

Godowsky was een wonderkind, door zijn ouders voorbestemd om violist te worden. Hij prefereerde echter de piano en leerde zichzelf in het geheim pianospelen. Wellicht hierdoor ontwikkelde hij een volstrekt eigen manier van muziek maken, die virtuositeit en complexiteit combineert met ontspannend spel. Hij was een gerenommeerd pianist tijdens zijn leven en trok volle zalen. Tobias Borsboom: “Bij Godowsky’s muziek moet ik altijd denken aan een zonnige Rachmaninov. De componisten waren bevriend en bewonderden elkaar. Het pianistieke universum van Godowsky heeft een verslavend effect op mij.”

De componist schreef bij alle delen van de twaalfdelige suite een toelichting. Al deze beschrijvingen worden in het programmaboekje afgedrukt. Godowsky’s Java Suite is te beluisteren in combinatie met Debussy’s al even magische cyclus en reisverslag Estampes. Het concert wordt georganiseerd door Classical NOW!

Pianist Tobias Borsboom speelt reisverslagen van Godowsky en Debussy.
Donderdag 16 november | 20:15 uur.
Locatie: Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag.
Tickets & Info: www.classicalnow.nl



Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht De Nieuwsmakelaar.
Fotograaf: Ronald Knapp.