Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de status van HMC als het landelijk expertisecentrum voor gliomen van HMC met vijf jaar verlengd.

Een bijzondere erkenning voor de expertise van het HMC Neurocentrum, dat dankzij goede samenwerking het verschil maakt voor de patiënt met een zeldzame aandoening.

HMC is een van grootste centra van Nederland voor de behandeling van hersentumoren. In het HMC Neurocentrum werken verschillende specialisten samen in het onderzoeken en behandelen van patiënten met hersentumoren.

Bijzondere status
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft HMC sinds 2017 aangewezen als landelijk expertisecentrum voor gliomen. Deze bijzondere status is nu opnieuw met vijf jaar verlengd. “Gliomen zijn tumoren die in de hersenen zelf ontstaan,” vertelt neuroloog/neuro-oncoloog Maaike Vos van HMC. “Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1.200 mensen een dergelijke kwaadaardige tumor ontdekt. Een glioom behoort daarmee tot de zeldzame ziekten.”

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen
In een expertisecentrum worden kennis en ervaring gebundeld en de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegepast. Naast de zorg voor patiënten wordt in HMC veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en wordt er nationaal en internationaal intensief samengewerkt met andere neuro-oncologische centra. Een mooi voorbeeld is de GLOW-studie van neurochirurg en hoogleraar translationele neuro-oncologie Marike Broekman en arts-assistent neurochirurgie Mark van Opijnen van HMC.

Om als expertisecentrum voor een zeldzame aandoening in aanmerking te komen moet de zorg aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Een expertisecentrum wordt beoordeeld op zowel de kwaliteit van zorg als innovaties en onderzoek. Ook de ervaring van de patiënt is een belangrijk onderdeel. In het HMC Neurocentrum zijn jaarlijks ruim 450 patiënten met een glioom onder behandeling en worden bijna 200 operaties bij patiënten met een glioom uitgevoerd. Patiënten vanuit ver buiten de regio komen voor deze expertise naar HMC.

Teamprestatie
Extra bijzonder is dat HMC een van de weinige niet-academische ziekenhuizen is die deze bijzondere erkenning als expertisecentrum voor gliomen heeft gekregen. De goede multidisciplinaire samenwerking in HMC maakt het verschil voor de patiënt. In de diagnose en behandeling wordt nauw samengewerkt in een team van neurologen, neurochirurgen, radiologen, oncologen en radiotherapeuten. Ook de verpleegkundigen en ondersteuners leveren een zeer belangrijke bijdrage aan deze teamprestatie.

“Wij bundelen onze krachten in het integrale HMC Neurocentrum en dat maakt het verschil,” zegt neuroloog/neuro-oncoloog Melissa Kerkhof van HMC. “Dat horen we ook terug in de spreekkamer. Patiënten geven aan dat ze goed merken dat de lijntjes binnen het HMC kort zijn. Wij zijn trots op deze erkenning. Wij leggen de lat hoog en willen met onze zorg bij de top horen. Dat dit wordt erkend is een kroon op ons werk.”

Door: Peter van der Aar.
Bron en foto boven dit bericht: persbericht HMC.
Foto hieronder: Demissionair minister Kuipers begroet neuroloog/neuro-oncoloog Melissa Kerkhof tijdens bezoek in HMC Antoniushove (Fotocredit ANP Phil Nijhuis).


HMC Gliomen 1