Op 20 september jongstleden overleed de bekende Haagse kunstenaar Frans de Leef (74). Met de woorden “het motortje is op’ nam Frans afscheid van het leven.

Zijn lichaam was ‘op’ en Frans wilde de verdere aftakeling niet meer afwachten. Op vrijdag 10 november neemt Den Haag afscheid van deze markante stadsgenoot met nog één keer het Zwingcafé, het populaire meezingevenement dat Frans jarenlang organiseerde in zijn geliefde Theater de Regentes in de Weimarstraat in Den Haag.

Frans de Leef was onder meer bekend om zijn grafische werk. Samen met zijn in 2002 overleden broer Jan werden tientallen unieke zeefdrukken gemaakt van markante Haagse locaties. Samen maakten ze ook een boek en een expositie over een typisch Haags fenomeen: de koffietenten. Daarnaast was Frans van 2015 tot in 2019 voorzitter van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. 

Veel mensen kenden Frans ook van zijn publieke optredens, onder meer als Hoofdpiet bij de Sinterklaasintochten én als voorzanger bij de Zwingcafés die tussen 2000 en 2010 maandelijks plaatsvonden in Theater de Regentes. Ook bij de Zwingfestivals in het Openluchtheater Zuiderpark was Frans een vaste waarde, onder meer met zijn eigen Haagse volkslied ‘Den Haag op één’.

Zwingcafé
Omdat de uitvaart van Frans in zeer beperkte kring plaatsvond, heeft een aantal goede vrienden de handen ineengeslagen om op een waardige manier zijn leven te vieren. “Frans was klaar met zijn leven, maar wij zijn nog niet klaar met Frans,” zegt vriend en collega-kunstenaar Marcello van den Dop. Organisator en vriend Robert-Jan Rueb vult aan: “De beste vorm om Frans te eren is volgens ons een reprise van het Zwingcafé, waarvan Frans al jd het gezicht was. Bewust zeggen we ‘het leven vieren’, want het moet allesbehalve een ingetogen en droevige gebeurtenis worden. Want zo was Frans absoluut niet.”

Bekende Haagse artiesten
“Het concept van het Zwingcafé – de Z is een verwijzing naar Zwembad de Regentes – is even simpel als doeltreffend: het meezingende publiek speelt de hoofdrol, met de artiesten op het podium als voorzangers. De bezoekers kunnen dankzij tekstboeken met alle liedjes meezingen,” aldus Rueb. Aan het programma van dit allerlaatste Zwingcafé wordt belangeloos meegewerkt door een keur aan bekende Haagse artiesten cq vrienden van Frans. Uiteraard zijn dat Henk Anijs en Hans Steijger, die door de jaren heen al jd de pianobegeleiding voor hun rekening namen.

Verder wordt opgetreden door De Règâhs, Sjaak Bral, Marcel Verreck & Paul Pleijsier, Jille van der Veen, Marloes Anijs, Susanne de Rooij, Robbie de Huismuzikant (winnaar Haags Songfes val 2021) en ‘stadsdiva’ Coba. Maar zoals gezegd is voor het publiek uiteindelijk de hoofdrol weggelegd. Theater de Regentes stelt de zaal beschikbaar.

Voor het Zwingcafé wordt een bescheiden entree gevraagd van 5 euro met een kortingsmogelijkheid voor Ooievaarspashouders. Kaarten zijn verkrijgbaar via Theater de Regentes (www.theaterderegentes.nl/event/zwingcafe). 

Frans de Leef Zwingfestival 2012