Op vrijdag 9 februari hebben havo- en vwo-leerlingen uit de vierde klassen van het Sint-Maartenscollege in Voorburg het geluk les te krijgen van burgemeester Martijn Vroom en wethouder van onderwijs Jeffrey Keus.

De burgemeester en wethouder komen samen lesgeven over het reilen en zeilen van het bestuur in een gemeente. Deze lessen zijn gekoppeld aan het mooie vak maatschappijleer en zullen tijdens het tweede, derde en vierde uur plaatsvinden.

De lessen die de burgemeester en wethouder verzorgen zijn onderdeel van de lessen over het onderwerp parlementaire democratie, dat in de afgelopen periode is behandeld. In de lessen parlementaire democratie krijgen de leerlingen les over het landelijk bestuur, het bestuur in Europa en bijvoorbeeld ook over de Verenigde Naties. Tevens wordt aandacht besteed aan het besturen van gemeenten en provincies.

In de gastlessen bespreken burgemeester en wethouder het lokale bestuur aan de hand van een aantal lokale casussen, zoals parkeergelegenheid rond de Mall of the Netherlands of de uitdaging voldoende passende jeugdzorg te organiseren. Op deze manier kunnen de leerlingen kennismaken met de rol van burgemeester en wethouder in het lokale bestuur.

Voor het vak maatschappijleer volgen leerlingen het nieuws en maken hier wekelijks opdrachten bij. De lessen over parlementaire democratie dragen bij aan burgerschapsvorming. Kennis van het functioneren van een rechtsstaat, het democratisch bestel en democratisch bestuur op landelijk en internationaal niveau is belangrijk om het nieuws te kunnen volgen en begrijpen. Samen met kennis van de verzorgingsstaat en de pluriforme samenleving draagt dit bij aan de bewustwording van sociale cohesie en het belang van actieve deelname in onze samenleving.