Vanaf 2024 maait de gemeente diverse gazons nog maar eenmaaal in de maand in plaats van wekelijks. Ook wordt het gras minder kort gemaaid.

Hierdoor krijgen bloemen en insecten meer de ruimte, wat goed is voor de biodiversiteit.

Marcel Belt, wethouder Groen: “Tot nu toe was ons maaibeheer gericht op netheid. Gazons werden kort gehouden waardoor er maar weinig bloemen en insecten te vinden waren. In tegenstelling tot bermen langs wegen in ons buitengebied. Daar wordt maar 1 of 2 keer per jaar gemaaid (dat noemen we extensief maaien) en vind je juist meer planten en bloemen, waaronder zelfs orchideeën, en dus ook insecten. Door ook in de rest van de gemeente minder te maaien, zorgen we voor een betere biodiversiteit.”

Minder maaien: goed voor wilde planten en insecten
Door minder te maaien krijgen wilde planten meer kans om te groeien. Deze wilde planten trekken meer insecten aan. En meer insecten zorgen voor meer vogels en dieren. Minder maaien van gras heeft ook als voordeel dat de grond minder hard wordt aangedrukt. Daardoor kan het bodemleven, zoals wormen, insecten andere kleine dieren in de grond, beter groeien en leven. Meer bodemleven zorgt voor meer voedingsstoffen in de grond en een betere bodemstructuur. En dat is weer goed voor de bomen. Op een aantal plekken is de gemeente al minder aan het maaien en zijn gazons omgevormd naar extensieve gazons, zoals in de middenbermen van de Johan Sebastiaan Bachlaan in Leidschendam, ter hoogte van het stadskantoor.

Minder net, maar beter voor de biodiversiteit
Op sommige plekken vormt de gemeente (delen van) gazons om naar bloemrijk grasland. Op deze plekken wordt straks nog maar 1 of 2 maal per jaar gemaaid. Uitgangspunt van het nieuwe maaibeheer is dus niet meer netheid, maar biodiversiteit.

Kleinere stukjes gazon zonder duidelijke functie en gazons op taluds vormt de gemeente om naar extensief gazonbeheer of naar bloemrijk grasland. Stukken gazon die gebruikt worden om op te spelen of voetballen krijgen nog wel regelmatig een maaibeurt, zodat kinderen er fijn kunnen blijven spelen. Ook wordt rekening gehouden met verkeersveiligheid, bijvoorbeeld bij oversteekpunten.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.