Zaterdag 6 januari gingen zeventien 'Supporters van Schoon' op pad om op te schonen in Voorburg Noord.

Een aantal ging vanuit hun eigen wijk en eindigden na afloop op de Van de Wateringenlaan voor de groepsfoto en om gezamenlijk een welverdiend kopje koffie te drinken. Bij deze groep van Paulien Kegge hielpen dit keer 4 leden van een werkgroep van de Partij voor de Dieren in Voorburg-Leidschendam mee. Naast tal van doelen is het hun doel om ook betrokken te zijn en ook praktisch iets te willen doen en bekend te raken bij initiatieven of instellingen in de gemeente.

In Bovenveen gingen nog eens 5 supporters opschonen in de wijk. In navolging van Paulien is er inmiddels ook een opschoongroep gestart in Voorburg West onder leiding van Michiel Steffelaar. Zij gaan op dinsdag 9 januari opschonen. In Voorburg Oud is er een groepje onder leiding van Diederik Visser.

Het doel van de eerste opschoonactie van het jaar is voornamelijk ervoor zorgen dat vuurwerk zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Naast vele blikjes en flessen, die veelal na de Oudejaarsnacht zijn achtergelaten op straat, lagen er heel veel vuurwerkresten op straat. Sommige resten zijn groot en zwaar maar ook zijn er vele onderdeeltjes die erg klein zijn en moeilijk op te rapen. Hiervoor heb je echt een bezem nodig, wat praktisch onmogelijk is met een prikker in de ene hand en een vuilniszak in de andere hand,

De vuurwerkresten die op de grond achterblijven, bevatten vaak zware metalen. Via regen komen die uiteindelijk in grond- en oppervlaktewater terecht, waar ze niet biologisch kunnen worden afgebroken en dus langzaam ophopen. Dit veroorzaakt bodem- en watervervuiling en is slecht voor mens en dier.

De supporters van schoon hebben hun best weer gedaan maar er zijn veel meer supporters nodig om alle vuurwerkresten in Voorburg op te ruimen. En eigenlijk ligt deze taak bij iedereen die vuurwerk heeft afgestoken, jong en oud. Als iedereen zijn eigen rommel opruimt, dan zouden we het milieu, en daarmee onszelf, een groot plezier doen.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht 'Supporters van Schoon'.

Foto boven dit bericht:: groepsfoto van de 'Supporters van Schoon'

SvS 2 blikjes en flesjes
                                                         
 Blikjes en flesjes

SvS 3 hulp van PvdD
                                                           Hulp van de PvdD

SvS 4 vuurwerkafval
                                                           Vuurwerkafval

SvS 5 supporter Mark
                                                           Supporter Mark

SvS 6 Drankafval
                                                          Drankafval