De expositie ‘George Maduro oorlogsheld van Curaçao’ op Buitengoed Dorrepaal werd op donderdag 23 februari officieel geopend.

Dit gebeurde door de Gouverneur van Curaçao Lucille George-Wout en de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, in het bijzijn van burgemeester Jules Bijl van Leidschendam-Voorburg en burgemeester Mees van Madurodam.

George Maduro ging als luitenant voorop toen hij de Voorburgse villa moest veroveren. Nu is er een tentoonstelling over die heldendaad, op de plek waar het gebeurde.

Buitengoed Dorrepaal ligt naast de Vliet in Voorburg. Vlakbij vliegveld Ypenburg waar, op 10 mei 1940, hard werd gevochten tegen de nazi’s. 2e luitenant George Maduro, die als dienstplichtige was opgeroepen om het vaderland te verdedigen, kreeg elf mannen en slechts één mitrailleur mee om de villa, en de vier vrouwen die er door de Duitsers werden gegijzeld, te ontzetten. Een lastige, zo niet onmogelijke, opdracht die hij met moed (en een list) wist te vervullen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, op 10 mei 1940, veroverde George Maduro met zijn peloton het door de Duitsers bezette Buitengoed Dorrepaal vlakbij vliegveld Ypenburg. Dit is een van de factoren die bepalend is waarom de toenmalige regering en de Koninklijke familie de tijd kregen om te vluchten naar Engeland. Over deze heldendaad en het verdere leven van George Maduro heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg samen met Stichting de Cultuur Kameleon en zorginstelling Middin de expositie georganiseerd. De morele keuzes van George Maduro en zijn strijd voor vrijheid zijn ook in 2023 een inspirerend voorbeeld voor jong en oud.

Tot en met 10 mei is de expositie voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de expositie, rondleidingen en schoolbezoek: www.georgemaduro.com.  
Video: Petra Oliehoek-van Es en Kamal Azizi

Foto's: Petra Oliehoek-van Es

Opening Maduro tentoonstelling 2
Opening Maduro tentoonstelling 3
Opening Maduro tentoonstelling 4
Opening Maduro tentoonstelling 5
Opening Maduro tentoonstelling 6
Opening Maduro tentoonstelling 7