De actiegroep Vlietweg 3 is het niet eens met de komst van een jongerenflat aan de Vlietweg 3 in Leidschendam-Zuid. 

De actiegroep juicht het idee van jongerenwoningen toe, maar dit stukje grond is véél te klein voor een gebouw van deze grootte. Mede hierdoor is er volgens de actiegroep onvoldoende steun voor het plan zoals het er nu ligt. Ook wordt er volgens de actiegroep voorbij gegaan aan de belangen van buurtbewoners. 

Tijdens twee participatietrajecten werd volgens de actiegroep al snel duidelijk dat vrijwel alles al vaststond. Het tweede traject lijkt vooral bedoeld om aan de wens van de gemeente te voldoen en gunstig uit te komen bij de vergunningsaanvraag. Het ontwerp van de flat is minimaal aangepast. Aan de twee verzoeken van de actiegroep (een maximale hoogte van 8 m. en voldoende parkeerplaatsen) is niet voldaan. De geplande hoogte van 16,5 meter is bovendien in strijd met de belofte van een aflopende hoogtelijn vanaf de nieuwbouwwijk Overgoo (zie beeld).

stedenbouwkundig plan overgoo
Astrid Kruijt licht namens de actiegroep toe dat zij steeds hebben gesteld dat de gemeente 2,5 jaar geleden beter naar het plan hadden moeten kijken, aangezien het gebouw simpelweg niet past op het kleine stukje grond. Ondanks felle protesten verleent de gemeente alle medewerking aan de projectontwikkelaar. 

Verkoop gemeentegrond Vlietweg 7 
Voor de beoogde grondverkoop van de gemeente aan Wibaut bepaalt het Didam arrest dat de gemeente deze openbaar moet aanbieden. De gemeente gaat hieraan voorbij met als argument dat Wibaut de enige ‘serieuze gegadigde’ is. Dit is niet waar, er zijn twee ondernemingen die meerdere keren hebben aangegeven dat zij interesse hebben om de grond van Vlietweg 7 te kopen.

Parkeren en groen 
Door fouten in het parkeeronderzoek is de uitkomst van het aantal parkeerplaatsen veel te laag. Op concrete vragen daarover krijgt de actiegroep volgens zeggen geen antwoord. Intussen keurt de gemeente dit parkeeronderzoek, dat niet deugt, goed.

De parkeerplaatsen komen op gemeentegrond terwijl een projectontwikkelaar in zijn eigen parkeerbehoefte moet voorzien en de gemeente besluit nu al dat er een blauwe zone komt in Leidschendam-Zuid, wanneer blijkft dat de parkeerdruk te hoog is. Ook verdwijnt er volgens de actiegroep veel groen door dit plan op een plek waar al zo weinig groen is. Ondanks het gemeentelijke uitgangspunt dat er door nieuwbouw geen groen mag verdwijnen.

Voor parkeerdruk, verkeersinfarcten, geluidsoverlast, slechte luchtkwaliteit en te weinig groen in Leidschendam-Zuid vragen individuen en organisaties al jaren aandacht en oplossingen aan de gemeente. De noodzaak is nu zeer hoog gezien de vele bouwprojecten in Leidschendam-Zuid.

Inloopbijeenkomst 
Donderdagavond 14 maart is er van 19.00-20.30 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis, georganiseerd door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het is dan mogelijk om een toelichting te krijgen en vragen te stellen over het omgevingsplan.

De actiegroep Vlietweg 3 roept op om massaal bezwaar in te dienen. De deadline voor het indienen van bezwaar is 20 maart (voor de verkoop van gemeentegrond) en 4 april (voor het bestemmingsplan).

Meer informatie is te vinden op: www.ruimtelijkeplannen.nl (Vlietweg 3 TAM omgevingsplan; de bijlagen staan bij ‘documenten’ > ‘bijlagen bij de toelichting’) en op www.lv.nl/zienswijze-indienen.

Voor vragen of hulp is de actiegroep bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Door: Karin van der Spek
Bron: Actiegroep Vlietweg 3
Beeld: archieffoto Midvliet