Op 4 mei herdenken we in Leidschendam-Voorburg de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omkwamen.

In Leidschendam-Voorburg zijn er 3 monumenten waar herdacht wordt en kransen worden gelegd. Inwoners kunnen deze herdenkingen bijwonen. De gemeente roept inwoners op om op 4 mei tussen zonsopgang en zonsondergang de Nederlandse vlag (rood-wit-blauw) halfstok te hangen als teken van eerbied en respect voor alle oorlogsslachtoffers.

Vier plekken om te herdenken
Om 13:30 uur start de herdenking en kranslegging bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Leeuwenbergh in Leidschendam. Hier herdenken het Ministerie van Defensie en de gemeente de militairen die hier tijdens de strijd in de meidagen van 1940 het leven lieten.

Om 16:30 uur is er een kranslegging bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Hier worden verzetshelden uit de gemeente herdacht.

De Raad van Kerken organiseert een openbare herdenkingsdienst in de Martinuskerk die om 18:45 uur begint. Aansluitend is er een stille tocht van de Martinuskerk naar het Sijtwendepark waar iedereen die dat wil aan kan deelnemen.

Om 19:55 uur vinden de herdenking en kransleggingen bij het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark in Voorburg plaats. Bij dit monument worden alle medeburgers herdacht die tijdens de bezettingsjaren of in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Ook wordt er stil gestaan bij alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Vroom houdt een toespraak, een basisschoolleerling leest een gedicht voor en er wordt muziek gespeeld door De Harmonie van Forum Hadriani.

Aansluitend is er koffie en thee in het scoutinggebouw van Sint Maarten-Hildegard naast Park Sijtwende.

Bloemen of steentjes
Inwoners kunnen bloemen bij de 3 monumenten neerleggen. Bezoekers ontvangen in het Sijtwendepark van leden van scouting Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen een bloem om tijdens het defilé bij het Monument voor Vrede en Vrijheid neer te leggen. Naast een bloem kunnen bezoekers ook een steentje ontvangen om naar Joods gebruik bij het monument achter te laten.

5 mei
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. We hijsen van zonsopgang tot zonsondergang de Nederlandse vlag in top: rood-wit-blauw (zonder wimpel). Dit is het symbool voor vrede, vrijheid en een onafhankelijk en democratisch Nederland.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.
Foto boven dit bericht: Monument De Naald (foto: Michel Groen).

Monument voor de gevallenen   Park Leeuwenbergh
                                                Monument voor de gevallenen - Park Leeuwenbergh (foto: Michel Groen)

Monument voor Vrede en Vrijheid   Sijtwendepark
                                                           Monument voor Vrede en Vrijheid - Sijtwendepark  (foto: Michel Groen)