Ap de Heus: "Ik was uitgenodigd op dinsdag 30 april door de bekende tekenaar-kunstenares Bianca Berndsen om naar haar studio LEFF te komen.

Daar kreeg ik tot mijn verrassing een boek uitgereikt dat zij pas gemaakt heeft met haar mooie tekeningen over Voorburg, Leidschendam, Stompwijk en waar ik heel blij mee ben. Want dit is een uniek boek dat straks niet meer te
verkrijgen is. Bianca Berndsen maakt tekeningen voor veel mensen Dat is haar passie; daarom wordt ze veel gevraagd voor haar tekeningen.

De foto is gemaakt door haar dochter."


Bianca Berndsen (1974) ging na de middelbare school in Voorburg, Ruimtelijke vormgeving studeren in Utrecht. Zij startte haar carrière in de reclamewereld en werkte daarna ook als adviseur en projectmanager binnen
corporate en overheid. In 2018 won zij bij een NRC-illustratieprijsvraag de eerste prijs met haar visuele dagboek van een reis naar Italië. Zij ontving de prijs uit handen van illustrator en kunstenaar Siegfried Woldhek. Dit succes was aanleiding voor de start van haar bedrijf studio LEFF. Bij studio LEFF tekent Bianca als (zakelijk) tekenaar voor overheids-, corporate- en onderwijsorganisaties. In 2022 rondde Bianca in Engeland haar master Master in Illustration af.

Met live tekenen tijdens vergaderingen en evenementen, praatplaten tekenen en animaties maken, publiceerde zij drie boeken: De Nationale Teken Challenge (2019), Tekenen bij gesprekken (2020 Doe Ut Lekker Selluf) en Meneertje spanning (2021 PTSS uitleg aan kinderen). Met het programma Leren met LEFF leert zij leerkrachten hoe zij zelf ten behoeve van het leerproces tekenen kunnen inzetten in de klas.

Sinds 2018 reist Bianca Europa rond als Urban Sketcher waarbij zij op locatie met inkt en waterverf haar observaties vastlegt. Dit geeft haar de unieke mogelijkheid om reizen anders te ervaren dan alleen als toerist.
Alhoewel haar hart ligt bij reizend tekenen, blijft zij plezier houden in het visueel vertalen van zakelijke teksten en taal van de overheid en het onderwijs.

Bianca werkt hiernaast als vrijwilliger voor Stichting tekenen voor Kinderen in het HMC Westeinde Ziekenhuis waarbij zij alles tekent waar de jonge patiënt om vraagt.

Na de masterstudie ontstond de wens voor een visuele ode aan haar woon- en werkplaats Leidschendam-Voorburg. Met een opa uit Stompwijk, een moeder uit Leidschendam en zelf wonend eerst in Leidschendam en nu meer dan 20 jaar in Voorburg, voelt zij zich met alle drie de dorpskernen van de gemeente verbonden. Bianca verbaasde zich altijd over de onderlinge verschillen in sfeer en drukte van deze drie kernen en vertelt graag over de diverse pareltjes die deze drie dorpskernen rijk zijn. Het is tenslotte één gemeente.

Dit boek (2024 ALLEEN IN Leidschendam-Voorburg) is het resultaat: een visueel dagboek van het NÚ als tegenhanger van alle historische boeken die deze gemeente reeds rijk is.

Door contrasten te omarmen in materialen (potlood, inkt, aquarelverf, gouache) creëren de illustraties een unieke kijk op plekken die ook huidige bewoners niet altijd zullen (her) kennen. Ook het contrast in lay-out met
illustraties van de prachtige gebouwen en straatjes in combinatie met tekst en illustraties van of eten/drinken/portretten, maakt dat de lezer een positief beeld krijgt van hoe bijzonder deze gemeente is. Door de vaak
persoonlijke teksten en weetjes vanuit de belevingswereld van Bianca zelf, krijgt de lezer een uniek dagboekgevoel.

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door de promotiecampagne “Laat je verassen” van Leidschendam-Voorburg en wordt onder meer gebruikt als relatiegeschenk van de gemeente.

De boekpresentatie: op 17 april werd het boek gepresenteerd aan het publiek met een uitreiking aan Voorburgse kunstenaar Frits Frietman. Ook kreeg wethouder Jeffrey Keus in diezelfde week het boek gereikt.

Deze limited edition is in beperkte oplage vanaf nu te koop via: www.studioleff.com


https://studioleff.com/product/koffietafelboek-alleen-in-leidschendam-voorburg/

Specificaties
ISBN/EAN: 978-90-834018-0-5
Titel: ALLEEN IN LEIDSCHENDAM - VOORBURG
Ondertitel: een visuele ode aan gemeente Leidschendam-Voorburg
Auteur: Berndsen, Bianca
Illustrator: Berndsen, Bianca
Uitgever: studio LEFF
Bibliografische imprint: studio LEFF
NUR-code: 530
NUR-omschrijving: Naslagwerken algemeen
Druk: 1e
Illustraties: Ja
Aantal pagina's: 40
Taal: Nederlands
Verschijningsvorm: Hardback
Verschijningsdatum: 15-04-2024
LIMITED Edition oplage 1000 stuks