Ieder jaar worden in Nederland bijna 3 miljoen kerstbomen weggegooid, waarvan een aanzienlijk deel wordt verbrand.
Het Grondstoffenbos zet zich in om kerstbomen om te zetten in bruikbare grondstoffen. Dit jaar werkt Het Grondstoffenbos samen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Nissewaard om 30.000 ingezamelde bomen te verwerken tot 10.000 twintigliterzakken potgrond. De zakken zijn vanaf de start van de lente te koop.

Maak je kerstboom opnieuw groen 
Bij verkooppunten van bomen in de deelnemende gemeenten krijg je deze week informatie over hoe je de boom na gebruik kunt aanbieden.

Ook word je (na aanmelding) op de hoogte gehouden van elke stap van de boom naar een nieuw product. Vorig jaar verwerkte de organisatie succesvol 15.000 bomen tot compost, die in onder andere Dille & Kamille verkrijgbaar was onder de naam Heilige Grond. Dit jaar is de ambitie verhoogd naar 30.000 bomen, om deze winter geen compost, maar potgrond van te maken. Dit product is wat Het Grondstoffenbos betreft slechts een eerste stap. De organisatie streeft ernaar om uit te groeien tot een grondstoffenbank waar de Nederlandse maakindustrie uit kan putten, vervaardigd uit kerstbomen, en op termijn ook uit ander traceerbaar lokaal groenafval.

Marianne Vollebergh van Het Grondstoffenbos licht toe: “Productiebossen in Duitsland, Denemarken, België en Nederland produceren jaarlijks drie miljoen Nederlandse kerstbomen. Bomen die zo’n 7 tot 10 jaar hebben gegroeid worden na slechts een paar weken stralen in Nederlandse woonkamers weggegooid.” Gemeenten zoeken in toenemende mate duurzamere oplossingen voor de gebruikte bomen, zoals compostering, maar ook daar kan volgens Vollebergh kritischer naar worden gekeken: “Organisaties willen er vooral vanaf, dus zijn op zoek naar weer andere organisaties die de bomen van ze afnemen. De veronderstelling leeft dat de bomen gecomposteerd worden, maar in de praktijk verdwijnen ze vaak zonder dat duidelijk is wat er precies mee gebeurt. Daarom moet de waarde van een boom als grondstof voor iets nieuws zichtbaar gemaakt worden”

Kijk hier voor meer informatie en de inleverpunten in Leidschendam-Voorburg. 


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: persbericht Grondstoffenbos