Deelnemers aan bloemenshows kiezen graag voor Keukenhof als locatie voor hun vakbijeenkomsten en productkeuringen. Op 28 maart 2024 hebben de keuringen van de Chrysant en de Freesia plaatsgevonden.
Verschillende kwekers uit de streek Westland wonnen een eerste prijs. Ook won een kweker uit 's Gravenzande een Vakprijs voor de Freesia.


Prijsuitreiking Chrysant

De ‘Daydream’ van Zentoo uit Honselersdijk won de eerste prijs Chrysant Tros 2024.
De eerste prijs Chrysant Pluis 2024 is in de wacht gesleept door Decorium/Arcadia.
De ‘Daydream’ van Zentoo uit Honselersdijk is ook als winnaar van de Vakprijs Chrysant 2024 uit de bus gekomen. Een overall winnaar, omdat deze echt indruk maakte met zijn sprekende verschijning.


Prijsuitreiking Freesia

De eerste prijs voor Freesia Enkel Kweker 2024 is toebedeeld aan freesia ‘Monaco’. Deze valt regelmatig in de prijzen. Dit jaar heeft kweker Barendse Freesia uit ’s-Gravenzande met 9,46 punten de prijs in de wacht gesleept. De bloem is mooi op rijpte en prachtig lichtroze gekleurd.

Tesselaar Freesia uit Heerhugowaard heeft de eerste prijs voor Dubbel kweker gewonnen. In deze categorie heeft hun lichtroze ‘Rosario’ zich met 9,49 punten onderscheiden met zware takken en goede kwaliteit. De jury noemde de ‘Rosario’ een lust voor het oog. Er waren dit jaar diverse kwekers die met ‘Rosario’ een gooi deden naar de winst.

De eerste prijs voor de Freesia Enkel Veredelaar is uitgereikt aan Van den Bos Flowerbulbs B.V. uit Honselersdijk. Met hun freesia ‘Monaco’ hebben zij met 9,51 punten wederom hoge ogen gegooid. De lichtroze en gele blaadjes maakt deze bloem heel fotogeniek en is daarmee de winnaar geworden in deze categorie.

Strawberry Swirl van Penning Freesia uit Honselersdijk heeft met 9,61 punten de eerste prijs voor Dubbel Veredelaar gewonnen. Deze sublieme freesia beschikt over een schitterende tekening in de bloemblaadjes en werd unaniem verkozen tot mooiste van de show. De inzender van de winnende vaas is Van den Bos Flowerbulbs.

De Vakprijs voor de Beste Teelprestatie is voor Barendse Freesia uit ‘s-Gravenzande. Met de twee ingezonden vazen, gevuld met dubbelrode Fuego en zachtroze Monaco, heeft Barendse Freesia indruk gemaakt. Beide vazen scoorden een 9,46. 



Door: Nahira Martina
Foto's: Keukenhof

Foto boven artikel: Winnaars Chrysant
Foto onder artikel: Winnaars Fresia



Freesia