Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Haaglanden Medisch Centrum (HMC) zet een hiervoor een vernieuwde behandeling in.

Bij deze vernieuwende behandeling, de zogeheten ‘Hypoprime behandeling’, wordt een hogere bestralingsdosis gebruikt, waardoor de bestraling gerichter kan plaatsvinden, minder behandelingen nodig zijn en de kans op terugkeer van de tumor aanzienlijk kleiner wordt.

Voor mannen met een hoog risico op prostaatkanker zijn er twee belangrijke factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de ziekte en het eventueel terugkeren ervan. Ten eerste hebben deze patiënten een verhoogd risico op uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Ook is er een verhoogd risico op het lokaal terugkeren van de tumor.

Recente onderzoeken, zoals de Indiase POP-RT trial en de Nederlandse FLAME studie, hebben onderzocht hoe deze twee factoren verbeterd kunnen worden. De studie uit Nederland toont aan dat gerichtere bestraling van de tumor met een hogere dosis (ook wel ‘tumorboosting’ genoemd) de kans op lokale terugkeer van de kanker vermindert. De studie uit India onderzocht juist de rol van bestraling van het bekkengebied. De kans op uitzaaiingen naar de lymfeklieren blijkt een stuk kleiner na zo’n bekkenbestraling. Met als gevolg een hogere overlevingskans van de patiënt.

Korter behandeltraject
“De bevindingen uit deze studies hebben de basis gevormd voor de vernieuwende behandeling binnen HMC”, vertelt radiotherapeut-oncoloog Carmen Liskamp. “Tijdens deze zogeheten Hypoprime behandeling combineren we ‘tumorboosting’ en bestraling van de lymfeklieren in het bekkengebied. Niet alleen lijkt de overlevingskans van de patiënt hierdoor toe te nemen, er zijn ook veel minder bestralingen nodig. Slechts 5 in plaats van 25-35: dat komt neer op 2 weken behandelingen, in plaats van de gebruikelijke 5-7 weken. De patiënt hoeft dus veel minder naar het ziekenhuis te komen.”


Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht HMC