Op maandag 6 november opende minister-president Mark Rutte de Week van Respect in Den Haag, tezamen met Rabbijn Awraham Soetendorp en imam Madhar.

Dit gebeurde in bijzijn van honderden kinderen, jongeren, leraren, docenten, vertegenwoordigers uit het basis-, middelbaar-, speciaal- en MBO-onderwijs, sportbonden, gemeenten, provincies, en partners zoals het Veteranen Instituut.

Rabbijn Awraham Soetendorp, minister-president Mark Rutte en jongeren-imam Shamier Madhar gaven daarmee gezamenlijk het startschot van een week waarin honderden gastsprekers zo’n 600.000 jongeren zullen bereiken met gastlessen en respecteducatie. Ook de Amerikaanse Ambassadeur Shefali Razdan Duggal nam deel aan het startschot.

Minister-president Rutte benadrukte het belang van het in staat stellen van docenten om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken in de klas: “Nooit was de Week van Respect zo urgent zoals nu. We moeten elkaar vast blijven houden. En als je elkaar leert kennen, dan blijken de overeenkomsten altijd groter te zijn dan de verschillen.” Over het recente Buitenhof-gesprek zei Rutte: ”De handdruk van Awraham Soetendorp en Shamier Madhar is heel Nederland doorgegaan en internationaal opgemerkt.”
Awraham Soetendorp, in 2006 oprichter van de Respect Foundation: “Het begint altijd in het klaslokaal. Daar wordt het verschil gemaakt. En de overtuiging dat vrede en hoop altijd wint. Laten wij met zijn allen die hoop zijn en elkaar nooit meer uit het oog verliezen. Er is altijd licht, als we maar de moed hebben om dat licht te zien én de moed hebben om dat licht te zijn”.
Tijdens de Week van Respect verzorgen honderden gastsprekers zoals de aanwezige Amerikaanse Ambassadeur Shefali Razdan Duggal en Lodewijk Asscher, Sophie Hermans, Jan Paternotte en Mona Keijzer, burgemeesters zoals Jan van Zanen, Hubert Bruls, Pieter Verhoeve en Achmed Marcouch en prominenten zoals Jan Peter Balkenende, Twan Huys en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn gastlessen.


Door: Peter van der Aar.
Bron en foto's: persbericht Respect Foundation.

Week Respect 2