Koningsspelen 2024 waren weer een sportief feest. De Koningspelen werden dansend geopend bij OBS de Parachute op 26 april. De leerlingen van OBS de Parachute deden dit samen met leerlingen van Dalton Voorburg. Wethouder Astrid van Eekelen danste vrolijk mee.

De Koningsspelen staan altijd in het teken van een gezond ontbijt en veel bewegen. Het team van de Parachute doet daar nog een schepje bovenop. In de ochtend waren de kinderen al vroeg actief voor het lied 'Daba Die Daba Daa' van Kinderen voor Kinderen. Na een Koninklijk ontbijt speelden de kinderen diverse spellen die begeleid werden door leerlingen van het Dalton College. De gymdocent verzorgde een activiteit in de gymzaal en de kinderen kregen buiten een workshop 'Drumble dance'. Iedereen deed mee met deze energieke drum workout. De bovenbouw heeft in het park naast de school nog verschillende sportactiviteiten kunnen uitvoeren. Het verliep in goede banen, mede dankzij de hulp van ouders en prachtige weer.

Alle basisscholen in Leidschendam-Voorburg doen op hun eigen manier mee aan de 121e editie van de Koningsspelen. In heel Nederland deden 6.000 scholen, bijna 1,3 miljoen kinderen, mee aan het sportieve Oranjefeest. Bij de Koningsspelen hoort ook een Koningsontbijt, voor een gezonde start van de dag. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar wel belangrijk om aandacht aan te besteden. Uit landelijke cijfers blijkt dat vijftien procent van de kinderen aangeeft dat ze niet elke dag ontbijten. Een goed ontbijt geeft een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen.

De Koningsspelen benadrukken ook het belang van bewegen. Het beweegadvies voor kinderen op de basisschool is om minimaal één uur per dag matig intensief te bewegen zoals fietsen, buiten spelen of zwemmen en om drie keer per week spier en botversterkende activiteiten te doen, zoals springen, dansen of krachtoefeningen. Uit landelijke cijfers blijkt dat bijna vijftig procent voldoet aan deze richtlijn, dus iets meer dan de helft van de kinderen voldoet niet aan de richtlijn.

“Ik hoop dat alle kinderen genieten van een lekker en gezond koninklijk ontbijt bij de start van deze sportieve dag. En natuurlijk wens ik alle kinderen een gezellige dag samen met veel sportplezier op de Koningsspelen, want samen sporten en bewegen is hartstikke leuk en zeker ook gezond!”, aldus wethouder Astrid van Eekelen.



Door: Nahira Martina
Foto's: SenW




Koningsspelen met Wethouder