Blijdschap en boosheid over de plannen voor een groot wooncomplex voor jongeren in Leidschendam-Zuid.

De wethouder wil de eerste paal van het gebouw zo snel mogelijk de grond in, want de woningnood is hoog. Omwonenden voeren al bijna drie jaar actie tegen de komst van het appartementencomplex aan de Vlietweg. "Het wordt te groot en te hoog."

Een groep buurtbewoners verzet zich met hand en tand tegen de komst van 'de kolossale flat' voor hun deur. Astrid Kruijt heeft een prachtig terras op het zuiden en kijkt straks tegen een appartementencomplex van vijf hoog aan. "Het wordt zo hoog als die boom, ongeveer 16 meter en 60 meter lang. Er komen 138 appartementen. Dat is teveel voor dit kleine stukje grond."

Tijdens de inloopavond over het bouwplan in het raadhuis van Leidschendam lopen de gemoederen hoog op. Omwonenden zijn zo boos dat ze zich misdragen en de deur uit worden gezet. "Ik snap de bezwaren", zegt wethouder Bianca Bremer (GBLV). "Je woont ergens en je hebt een bepaald uitzicht en daar komt verandering in."

Enthousiaste ouders
Er zijn ook mensen naar de inloopbijeenkomst gekomen die erg enthousiast zijn over de bouwplannen. "Het is een heel goed idee, zeker voor de jeugd in Leidschendam", zegt Jolanda. Haar dochter is 21 en bijna klaar met haar studie. "De locatie is erg goed, dichtbij de Randstadrail en dichtbij winkels. Er zijn wel woningen te vinden hier, maar die zijn erg duur. Dit is een begin, wij zijn er klaar voor."

De huurappartementen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. "Woon je in onze gemeente dan krijg je voorrang op een plek. Ook zijn er 15 woningen gereserveerd voor jonge leraren." De wethouder legt uit dat jongeren er maximaal vijf jaar mogen wonen. "Dus het wordt een soort doorstroomlocatie."

Buurtbewoners vinden het gebouw niet alleen te groot, ze zijn ook bang voor parkeerproblemen, geluidsoverlast en het verdwijnen van hun privacy. "De projectontwikkelaar wil niet kleiner bouwen, dan komt hij niet uit de kosten. En er zijn participatiebijeenkomsten geweest, maar er is eigenlijk niets veranderd. Het is nog steeds te groot," vertelt Kruijt.

Bremer geeft toe dat het met de participatie niet goed is gegaan, maar dat er uiteindelijk wel is geluisterd naar de omwonenden. "Je kan het nooit iedereen naar de zin maken, maar er is veel aangepast in samenspraak met de buurt. Het gebouw is lager geworden, het heeft een andere vorm gekregen, het een stuk verplaatst."

Niemand wil flat voor de deur
Het probleem speelt in de hele Randstad. Er moeten duizenden woningen worden gebouwd, maar er is weinig plek en niemand wil een flat voor de deur. "Het is fijn om zelf een huis te hebben en het is wennen als er iets gebouwd wordt in je omgeving. Maar denk alsjeblieft aan je eigen kinderen of je vrienden die een dak boven hun hoofd nodig hebben," roept de wethouder op.

De bewoners van de Vlietweg geven niet op. Ze roepen iedereen op om bezwaar in te dienen. "Zodat de gemeente merkt dat Leidschendam-Zuid het hier niet mee eens is. Als we ons niet laten horen, gebeurt er niets. We hopen dat er raadsleden zijn die denken: hier klopt iets niet, waarom blijven die bewoners zo lang protesteren?"

Wethouder Bremer noemt het 'een groot goed' dat de mogelijkheid bestaat bezwaar aan te tekenen of naar de Raad van State te stappen. "Maar ik vraag mensen wel: heb je echt bezwaar waar we wat mee kunnen, omdat we het echt niet goed hebben gedaan als gemeente? Of doe je het gewoon omdat het kan?"


Door: Peter van der Aar.
Tekst: Anniek Enthoven, verslaggever regio Zoetermeer/Leidschendam-Voorburg bij Omroep West.