De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft met unanieme steun moties aangenomen die tot doel hebben de gemeenteraad te verhuizen van Huize Swaensteyn naar het gemeentehuis op Raadhuisplein 1 in Leidschendam en om een nieuwe, betere bestemming te vinden voor Swaensteyn.

Dit historische besluit wordt met grote tevredenheid ontvangen door de lokale partij GBLV/Gemeentebelangen.

GBLV-raadslid Maurice Hartsinck, die de moties met samenwerking van de andere partijen heeft opgesteld, uitte zijn dankbaarheid voor de brede en constructieve samenwerking in de raad en met het college. "Het is inspirerend om te zien hoe verschillende partijen samen streven naar vooruitgang en verbetering in ons politieke proces, dat op een geschikte locatie zichtbaarder, toegankelijker, duurzamer en representatiever zal worden," aldus Hartsinck.

Nieuwe locatie is noodzakelijk
De gemeenteraad heeft in 2022 het college opdracht gegeven om de verhuizing van raad en griffie naar het Raadhuisplein 1, verder uit te werken. De ingestelde stuurgroep heeft hieraan samen met een architect vorm en inhoud gegeven. De nieuwe raadszaal wordt ingericht op de locatie van de huidige binnentuin van het gemeentehuis die daarvoor overkapt zal worden. Toegankelijkheid en duurzaamheid waren voor GBLV belangrijke argumenten om Swaensteyn te verlaten. Huize Swaensteyn, geplaagd door technische problemen en verouderde voorzieningen, zou ingrijpend verbouwd moeten worden als de gemeenteraad en griffie er blijven, en de kosten zouden vele miljoenen bedragen. Ook zou de raad dan tijdelijk andere huisvesting moeten vinden.

Nieuwe locatie brengt mensen samen
Met de verhuizing naar het gemeentehuis wordt niet alleen een stap gezet naar een meer moderne en functionele raadsomgeving, maar wordt ook volgens Hartsinck recht gedaan aan de toekomst van Swaensteyn, dat nu gedurende de dag grotendeels leeg is. "Wij zijn hoopvol voor een toekomst waar Huize Swaensteyn meer kan zijn dan slechts een symbool van onze gemeente." Het college heeft de opdracht gekregen om plannen te maken voor Swaensteyn. De partij erkent dat destijds bij de fusie het de keuze was om de raad en het gemeentehuis gescheiden te houden. Hartsinck benadrukt het belang van verbinding en samenwerking in deze historische stap. “Niet stenen zorgen ervoor dat alle kernen vertegenwoordig zijn, maar mensen. En door mensen samen te brengen op een goede plek voor alle inwoners, maken wij de politiek toegankelijk voor iedereen. Laten we ons niet laten leiden door oude tegenstellingen, maar laten we ons verenigen in deze gezamenlijke ambitie.” GBLV kijkt uit naar de verdere uitwerking.


Door: Lisette Remmerswaal
Bron: GBLV