Het Huygensmuseum in Voorburg organiseert dit jaar voor de 11de keer ‘Dichter op Hofwijck.’

Of je nu een doorgewinterde professional bent of een gepassioneerde amateur, iedereen die van dichten houdt, is welkom! Het thema van de wedstrijd is 'Thuis.'

Thema: ‘Thuis’
Van 25 tot en met 31 januari 2024 is de landelijke Poëzieweek. Dit jaar staat in het teken van het thema 'Thuis,' waarbij we ervan overtuigd zijn dat de mooiste woorden ontstaan op de plek waar we ons het meest vertrouwd voelen. Verdiep je in de betekenis van 'Thuis' en laat je pen dansen. Je kan je ook laten inspireren door de geschiedenis van Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens. Als begenadigd dichter heeft Huygens talloze gedichten geschreven, waarbij Hofwijck een onmisbare bron van poëtische inspiratie is geweest. Of overweeg een wijde blik en betrek de Voorburgse geschiedenis erbij, die teruggaat tot de Romeinen. Alles is toegestaan!

Hoe kan je deelnemen?
Dichters vanaf 16 jaar kunnen tot en met zondag 7 januari 2024 (maximaal) twee gedichten inzenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Graag ook je contactgegevens én telefoonnummer vermelden. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst.

Je kan twee prijzen winnen: de juryprijs en de publieksprijs. Een jury beoordeelt alle gedichten en kiest een winnaar. Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar kiezen uit een shortlist van twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze shortlist zal vanaf 17 januari te lezen zijn op de website van het Huygensmuseum en de sociale media. Op 31 januari 2024 worden de winnaars van de prijs feestelijk onthuld tijdens een poëzieavond op Hofwijck.

Jury
De jury staat onder voorzitterschap van Arno Kuijpers, collectiespecialist bij de Koninklijke Bibliotheek. Hij wordt bijgestaan door Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek; Frans Blom, universitair docent Gouden Eeuw aan de UvA; en Wilma der Weduwe, bestuurslid Stichting Huygensmuseum.

Publicatie 10 x Dichter op Hofwijck
Het is dit jaar de 11de keer dat deze poëziewedstrijd wordt georganiseerd. De winnende gedichten van de eerste tien edities zijn gebundeld, samen met een korte inleiding op Hofwijck en een feestelijke gedicht van Huygens zelf. Deze dichtbundel wordt op 31 januari 2024 gepresenteerd.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Huygensmuseum.
.