Op 12 december stelde het college van Leidschendam-Voorburg het landschappelijk ontwerp vast voor de inrichting van de openbare ruimte in Klein Plaspoelpolder.

Het voormalige landgoed Damsigt is hierbij de inspiratie voor de soorten beplanting geweest. In het ontwerp is ook een plek gereserveerd voor de koepel die op het landgoed stond.
 
Wethouder Astrid van Eekelen: “De hoge kwaliteit van de openbare inrichting van Klein Plaspoelpolder geeft de ambitie aan van onze gemeente. Naast het behoud van bestaande waardevolle bomen op het voormalige landgoed komen er na de ontwikkeling nog eens 900 bomen extra bij in dit gebied. De komende jaren verandert Klein Plaspoelpolder in een prachtige groene woonwijk waar inwoners heerlijk kunnen wandelen, spelen en sporten. Daar ben ik heel trots op”.
 
Natuurlijke invulling van Klein Plaspoelpolder
Er is veel aandacht voor biodiversiteit bij het ontwerpen van de openbare ruimte. Naast hoge bomen komen er ook veel heesters en lagere beplanting. Dit zorgt voor meer afwisseling en meer leven in het gebied. De gemeente en de ontwikkelaars werken met dezelfde plantenlijst, waardoor de basis van de beplanting in het hele gebied hetzelfde is. Zo ontstaat er een doorlopend landschap. Vanwege de klimaatverandering komen er wadi’s voor het opvangen van regenwater en worden de parkeervakken waterdoorlatend. 
 
Inrichting rondom Vlietoever
Voor de fietsers komt er een doorgaande route tussen de Sijtwendebrug en de fietsbrug naar Leidschendam Centrum. Een wandelpad langs de Vliet sluit aan op het bestaande pad. Voor deze routes worden er 2 bruggen over de zandsloot gemaakt en er komen aanlegplekken voor kleine boten. De Vlietoever wordt zodanig fraai ingericht dat de bestaande kraan en de kraanbaan straks als vanzelfsprekend in de openbare ruimte worden opgenomen. De nieuwe bewoners van Klein Plaspoelpolder kunnen ook hun wensen inbrengen over het aanleggen van bijvoorbeeld een buurtmoestuin of een sportplek. 
 
 
Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg
Foto: Impressie van het landschappelijk ontwerp