"Veel kopers van de onafgebouwde huizen van Schouten Bouw zijn de afgelopen periode in financiële problemen gekomen. © Peter Franken

Gedupeerden staan paf door nieuwe deal met Schouten Bouw: ‘Faillissement is vies spel geweest’
Kopers die in 2019 door het faillissement van Schouten Bouw opgezadeld werden met stress, financiële schade en zelfs huwelijksproblemen omdat hun nieuwe huizen niet afgebouwd werden, vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente Leidschendam-Voorburg een nieuwe bouwdeal voorbereid met een ander bedrijf van Chris Schouten. De omstreden ondernemer zelf vindt dat hij een nieuwe kans verdient.

Honderd huizen
Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg maakte in december bekend te willen samenwerken met WDevelop, om bouwproject De Star te gaan ontwikkelen. Dat voorziet in de bouw van honderd huizen in de sociale sector en nog eens dertig tot veertig koopwoningen.

Tot verbijstering van velen is WDevelop echter eigendom van Chris Schouten. ,,Dit verbaast me wel", zegt een man die door het faillissement van Schouten Bouw het schip inging. "En het maakt me ook woedend. Is deze mijnheer zich wel bewust van alle schade die hij heeft aangericht? En je zou verwachten dat Leidschendam - Voorburg niet nog een keer zoiets binnen de gemeentegrenzen wil."

Mensen zijn destijds door het faillissement van Schouten zwaar getroffen.

Hans Peter Klazenga
De gemeenteraad buigt zich op 19 januari over de plannen voor De Star. Lokale partij Gemeentebelangen stelt vragen. "Als dit juridisch klopt, dan mag het", zegt Hans Peter Klazenga over de samenwerking. De deal vindt hij evenwel opmerkelijk. "Mensen zijn destijds door het faillissement van Schouten zwaar getroffen. Ik weet dat mensen zelfs onder druk van alle stress gescheiden zijn. En anderen hebben hun auto door alle kosten moeten verkopen." Maar Chris Schouten verdient ook een nieuwe kans, denkt de fractievoorzitter van de lokale partij. "Schouten is altijd een goede bouwer geweest. Dat is wat hij kan. En ook hij moet zijn brood verdienen."

‘Geen kwade opzet’
Chris Schouten reageert aanvankelijk geïrriteerd op de beroering. Het faillissement van Schouten Bouw komt voort uit problemen die ontstonden tijdens de bouwcrisis, zegt hij. ,,Ik durf met de hand op mijn hart te zeggen dat er geen kwade opzet is geweest."

Uiteindelijk ging Schouten Bouw ten onder. ,,Het is heel erg wat er met het bedrijf gebeurd is. Dat heeft heel veel ellende links en rechts veroorzaakt. Maar dat ik failliet ben gegaan, betekent niet dat ik niet meer mag leven. Ik begrijp dat mensen me een sukkel vinden, maar dat betekent niet dat ik vier jaar mijn hoofd onder de grond moet steken."

Het faillisse¬ment is een vies spel geweest

Een van de kopers ergert zich kapot aan de praatjes van de ondernemer. "Een paar weken geleden had hij het lef om in een spiksplinternieuwe BMW voorbij te rijden om te zien wat er van onze huizen geworden is. Het faillissement is een vies spel geweest."

Crina Smits-vanLelieveld, Leidschendam."Deze ingezonden brief is door de redactie enigszins ingekort.