De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft dit jaar €500.000 meer Onroerendzaakbelasting (OZB) ontvangen dan verwacht.

De VVD Leidschendam-Voorburg heeft voorgesteld om dit bedrag terug te geven aan de inwoners en ondernemers via de rioolheffing in 2024. 

Hogere woningwaarde
De OZB heeft meer opgebracht omdat huizen in Leidschendam-Voorburg in 2023 onverwachts meer waard zijn geworden dan vooral berekend. Daarmee is een eenmalige meevaller ontstaan. VVD LV  fractievoorzitter Sabrina van den Heuvel: ‘Inwoners hebben in 2023 meer OZB betaald dan nodig was om de begroting van volgend jaar rond te krijgen. Dan kun je dat als gemeente oppotten maar liever kiezen wij ervoor om dat geld dan terug te geven aan onze inwoners. Juist ook omdat we zien dat het voor veel inwoners ook echt financieel moeilijke tijden zijn. 

Korting op rioolheffing
Er is gekozen voor een eenmalige korting voor iedereen op de aanslag rioolheffing van volgend jaar. ‘’Het is een vrij technisch verhaal maar in Leidschendam-Voorburg wordt de OZB in 2024 alleen geïndexeerd. Dat moet ieder jaar. Als je die 500.000€ gebruikt om dit deze keer niet te hoeven doen, dan moeten we het volgende keer 2x doen wat feitelijk betekent dat eigenaren het bedrag dan alsnog moeten betalen. Bij de rioolheffing is dat anders en hebben we de mogelijkheid om het geld dan ook écht terug te geven.’ Van den Heuvel vervolgt: ‘’Naast huizenbezitters profiteren ook huurders van de korting. Dit zijn de middengroepen die vaak niet in aanmerking komen voor kwijtschelding of verschillende toeslagen. ‘’

Met het aannemen van het voorstel van de VVD heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg, met steun van PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie, besloten dat deze extra ontvangen OZB wordt teruggegeven aan de inwoners.


Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht VVD LV
Foto: stockfoto Nattanan Kanchanaprat via Pixabay