Op vrijdag 13 oktober werd het startschot gegeven voor de ontwikkeling van Vlietvoorde. Het bouwbord werd onthuld en er waren diverse toespraken.

Uit deze toespraken blijkt dat de gemeente Leidschendam-Voorburg en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de lat hoog leggen. Vlietvoorde wordt een duurzaam, schaduwrijk en waterrijk landgoed aan de Vliet bij Leidschendam, een uniek woongebied dat straks nergens mee te vergelijken is.

Vlietvoorde ligt in de Duivenvoorde-corridor, deels op de Unesco Werelderfgoedlijst, met historische vindplaatsen. In totaal worden er 150 woningen gerealiseerd in deelgebieden: Plas, Bos, Kreek en Landgoed. Het weiland, dat nu één ecologisch milieu is, wordt getransformeerd tot vier verschillende ecologische milieus met hun eigen karakter en kwaliteit. Hiermee wordt een diversiteit aan mensen, dieren en planten aangetrokken, wat de biodiversiteit verrijkt.

Over deelgebied Plas
BPD start in de zomer van 2024 met de verkoop van het deelgebied Plas. In Plas komen 20 ruime appartementen en 12 bijzondere watervilla's. De toekomstige bewoners kunnen hun sloep aanleggen en zo de Vliet opvaren. Peter Immers, gebiedsontwikkelaar bij BPD, is blij dat het startsein is gegeven.

"We kunnen nu naar de verkoop van deelgebied Plas toewerken. Het wordt erg bijzonder. We gaan een nieuwe landschappelijke kwaliteit toevoegen. Er is nu geen water, maar dat gaan we creëren, zodat er straks water is dat direct aansluit op de Vliet. De appartementen liggen aan de plas en de watervilla's staan letterlijk ín de plas. Je bereikt je woning via een vlonder en aan je steiger dobbert misschien straks wel een sloep. Door samen te werken met de landschapsarchitecten van Stijlgroep en de ingrepen die we doen in het landschap, wordt deze plek nog aantrekkelijker voor planten, dieren en mensen. Het gevoel dat de bewoners in Vlietvoorde gaan ervaren, is het gevoel van 'even helemaal vrij zijn, elke dag'. We zeggen niet voor niets: Vlietvoorde, dat is pas vrij wonen!"

Duurzaam in de breedste zin van het woord
BPD wil de woningen Nul op de Meter maken. Dat betekent dat er energie wordt opgewekt voor een gemiddeld verbruik. Dat is goed voor het wooncomfort en de energielasten van de bewoners, maar het echte duurzame verschil wordt in Vlietvoorde gemaakt in het landschap. De woningen zijn te gast in de natuur. Ook komen er plekken voor spontane of geplande ontmoetingen, wat weer goed is voor de sociale duurzaamheid.

Ook wethouder Bianca Bremer kijkt uit naar de toekomst: "Als gemeente bouwen we graag voor verschillende doelgroepen. Zo ook in Vlietvoorde. Het is een bijzonder mooi project, waarbij gebouwd wordt met een knipoog naar de historie en de toekomstige bewoners te gast zijn in het landschap. Vlietvoorde vormt een natuurlijke overgang van het stedelijke naar het landschappelijke gebied."

Meer informatie
Op de website www. nieuwbouw-vlietvoorde.nl is veel informatie over de Vlietvoorde en in het bijzonder op deelgebied Plas. Er is al mogelijkheid voor belangstellenden om zich in te schrijven. Wie ingeschreven staat, wordt op de hoogte gehouden van het laatste nieuws.

Over BPD
BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 380.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds' op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit 10 kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.


Door: Peter van  der Aar.
Bron en foto's: persbericht BPD. 

Vlietvoorde 2