mboRijnland heeft vijf medailles gewonnen bij Skills The Finals, de vakwedstrijden voor het mbo.

Dertien finalisten streden in verschillende vakgebieden om de titel ‘Beste van Nederland’. De gouden medaille ging naar Mounira El-Shaer voor haar uitstekende prestaties als Juridisch dienstverlener. Patissier Roos Buakhiaw ontving de zilveren medaille als kroon op haar werk en Lars van der Haven mocht brons mee naar huis nemen in de categorie Facilitair dienstverlener.

Totaal overdonderd
Mounira (22) was overdonderd. Ze stond versteld dat ze goud had gewonnen. Al snel kwamen de tranen van blijdschap, net als bij haar begeleider Sara Giethoorn: “Ik ben zo trots op haar, echt geweldig, ik heb er geen woorden voor. Ik hoop dat Mounira beseft dat ze echt een topper is!” Op verschillende thema’s, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag en echtscheiding, bereidde de student uit Zoetermeer een advies voor, ging in gesprek met cliënten (acteurs) en presenteerde haar ideeën aan de jury.
Gisterenavond werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een spetterende prijsuitreiking van Skills Heroes in de Brabanthallen in Den Bosch. Twee dagen lang trokken de finalisten alles uit de kast om hun talenten en skills te laten zien in de talloze opdrachten die ze voorgeschoteld kregen.

Inzet, passie en enthousiasme
Roos Buakhiaw (23) kwam zes jaar geleden vanuit Thailand in Nederland wonen. En nu staat ze te stralen op het podium. Roos maakte een prachtig showstuk in het thema ‘Taste of Asia’ met onder meer bamboestengels van witte chocolade, een Boeddhabeeldje met gouden details en een subtiel gedecoreerde lotusbloem. Haar docent en begeleider Wynand Starreveld: “De enorme inzet van Roos, haar passie voor het vak en haar enthousiasme hebben ervoor gezorgd dat ze zo’n geweldig resultaat heeft neergezet. Ook haar leerbedrijf Banketbakkerij Krijn Verdoes in Katwijk heeft veel betekend in de voorbereiding. Zij hebben Roos veel ruimte gegeven om te oefenen en zich te ontwikkelen.”

Veel geleerd
Lars van der Haven (20) kon het niet geloven toen hij zijn naam hoorde om naar het podium te komen. “Ik vond het een geweldige ervaring om aan zo’n grote wedstrijd in mijn vakgebied mee te doen en heb er heel veel van geleerd.” Lars schreef een adviesrapport voor een gemeente hoe zij duurzamer konden worden. “Hierbij heb ik een aantal plannen bedacht, getekend en gepresenteerd. Zo moest ik een ontmoetingsruimte inrichten, in combinatie met het onderwerp koffie. Om medewerkers kennis te laten maken met elkaar. Ook heb ik de hele eerste etage van het pand opnieuw moeten inrichten om de organisatie over te laten stappen naar ‘het nieuwe werken‘.

Brons voor Powered by wedstrijden
Sebastiaan Stehmann (22) nam brons mee naar huis voor zijn prestaties tijdens de Sport & Bewegen Powered by-wedstrijd, die mboRijnland drie weken geleden organiseerde in Adventure Valley Zoetermeer. Sebastiaan kreeg de opdracht om een skiles voor te breiden en daarna de les te geven aan een groepje basisschoolleerlingen uit groep 8. Elif Ulaş (18) en Meva Çetin (16), het koppel van de Powered by-wedstrijd Entree Horeca, Voeding en Voedingsindustrie ontvingen ook de bronzen medaille en waren daar superblij mee. Ook deze wedstrijd werd al eerder gehouden. Zij kregen de opdracht een aantal gerechten te maken, de tafel te dekken en de gerechten ook op te dienen. Elif: “Ik las het recept door en Meva deed de snijtechnieken, het mixen en roeren. We vormden echt een team samen.’

Belang van Skills Heroes
mboRijnland vindt het belangrijk om mee te doen aan Skills Heroes en ziet het als een kans voor zowel studenten als docenten om hun horizon te verbreden en hun talenten te ontwikkelen. Martin Janmaat, begeleider van Lars van der Haven: “Ik zie dat meedoen aan Skills Heroes zoveel oplevert. De studenten leren netwerken, ze doen contacten op met studenten van andere studierichtingen bij mboRijnland, maar ook met hun medefinalisten van andere mbo-scholen. Toen Lars aan dit avontuur begon was hij nog niet zo enthousiast, maar dat is afgelopen weken en helemaal de afgelopen dagen helemaal veranderd. Hij is ontzettend blij dat hij heeft meegedaan. Ben heel trots dat hij brons heeft behaald.”

Trots op skills
De afgelopen jaren is het imago van het mbo al enigszins verbeterd, mede door de inspanningen en de waardering van minister Dijkgraaf voor het mbo. Studenten met een mbo-opleiding worden echter nog steeds regelmatig ondergewaardeerd. Tijdens deze landelijke vakwedstrijden tonen de studenten zoveel vakmanschap, passie en talent. Met alle tekorten in onder andere de zorg, ICT, techniek, horeca en andere sectoren zijn gekwalificeerde mbo’ers zeer hard nodig. mboRijnland vindt het belangrijk dat goed vakmanschap met deze landelijke wedstrijden onder de aandacht worden gebracht. Mbo’ers mogen trots zijn op hun skills en vakkennis.

De winnaars van mboRijnland op een rij:
Mounira El-Shaer (Zoetermeer) - Juridisch dienstverlener - Goud
Saraphi (Roos) Buakhiaw (Rijnsburg) - Patissier - Zilver
Lars van der Haven (Alphen aan den Rijn) - Facilitair dienstverlener - Brons
Sebastiaan Stehmann (Den Haag) - Sport en Bewegen Powered by - Brons
Elif Ulaş en Meva Çetin (Leiden / Den Haag) - Entree Horeca, Voeding of Voedingsindustrie - Brons

Docenten Pluim
Als klap op de vuurpijl stond Nick van der Hoeven, docent koksopleiding mboRijnland en begeleider van finalist Lars Elsenbroek, als een van de drie genomineerden voor de Doecenten Pluim op het podium. “Een hele eer”, aldus Nick van der Hoeven. “Het podium is natuurlijk voor de studenten, maar het is mooi dat de begeleiding door de docenten via deze weg niet vergeten wordt.”

Over Skills Heroes
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. De studenten streden tijdens de kwalificatiewedstrijden tegen studenten in hun vakgebied van andere ROC’s. Per vakgebied gingen de beste acht kandidaten door naar de finales, waar zij nationaal kampioen konden worden. De vakwedstrijden zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers en kunnen worden opgenomen in het onderwijsprogramma. Dit maakt deelname aan Skills Heroes voor mbo-studenten een bijzondere, unieke nabootsing van de praktijk en een waardevolle voorbereiding op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie op www.skillsheroes.nl

Over mboRijnland
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 12 vestigingen in zeven verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vwo, havo en vmbo-t) via Next College en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1800 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk voor meer informatie op www.mborijnland.nl


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht mboRijnland.
Foto's: Worldskills en mboRijnland.

ROC 1 Mounira El Shaer gouden medaille in gesprek als Juridisch Dienstverlener
                                                  Mounira El-Shaer (Zoetermeer) - Juridisch dienstverlener - Goud


ROC 2 Saraphi Roos Buakhiaw zilveren medaille Patissier
                                                  Saraphi (Roos) Buakhiaw (Rijnsburg) - Patissier - Zilver


ROC 3 Lars van der Haven brons Facilitair medewerker
                                                  Lars van der Haven (Alphen aan den Rijn) - Facilitair dienstverlener - Brons


ROC 4 Sebastiaan Stehmann brons Sport en Bewegen Powered by
                                                 Sebastiaan Stehmann (Den Haag) - Sport en Bewegen Powered by - Brons


ROC 5 Elif en Meva brons Entree  Horeca Voeding of Voedingsindustrie
                                                 Elif Ulaş en Meva Çetin (Leiden / Den Haag) - Entree Horeca, Voeding of Voedingsindustrie - Brons