Firma MES speelt met theatervoorstelling De Vierde Macht in het Ministerie van OCW.

Theatergezelschap Firma MES werpt in hun nieuwste productie De Vierde Macht een fascinerend licht op de onzichtbare binnenwereld van het centrum van de macht: een ministerie. Een besloten wereld waar beleid en wetten worden bedacht, voorbereid en gemaakt. Waar duizenden ambtenaren op zoek zijn naar ‘de nieuwe bestuurscultuur’ en dagelijks worstelen met indringende dilemma’s. Een wereld die voor de gewone burger zelden zichtbaar is en zijn eigen ongeschreven wetten en regels kent. Extra bijzonder is daarom de locatie van de voorstelling: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Normaal gesproken kom je hier alleen binnen op uitnodiging, met een pasje en identiteitsbewijs. Maar nu, voor het eerst, opent het ministerie zijn deuren voor publiek en vindt er een openbare theatervoorstelling plaats.

Wat gebeurt daar, tussen de wolken en de straat? Hoe werkt het daar? Hoe kun je met z’n 180 duizenden met één mond spreken? Hoe is het om te werken terwijl elke stap wordt vastgelegd, gecontroleerd en de hele wereld argwanend meekijkt? Hoe ‘transparant’ is ‘transparant genoeg’?

Firma MES neemt het publiek mee op een ontdekkingstocht door deze intrigerende wereld en onderzoekt het spanningsveld tussen de burger, de politiek en de ambtenarij, juist nu het wantrouwen in de overheid groeit. De Vierde Macht is brandend actueel locatietheater in het hart van de Nederlandse overheid, met worstelende ambtenaren in de hoofdrol.

Het realiseren van deze theaterproductie op locatie viel voor het Haagse theatergezelschap niet mee: “Eerlijk? We dachten even dat het niet meer zou lukken; een voorstelling spelen in een ministerie. We hadden onze zinnen er al een jaar geleden opgezet, maar dat het zo ingewikkeld zou worden, hadden we niet voorzien. Er was veel bereidheid, maar toch: afspraak volgde op afspraak, volgde op mail, volgde op belletje, volgde op afspraak. Steeds was er toch nog iemand die óók akkoord moest geven”, blikt Roos Eijmers (artistieke kern) terug op een spannende periode. “Alleen al het voortraject bracht ons een bijzonder inkijkje en een hoop inspiratie voor de voorstelling.”

“Er was ‘een ding met de beveiliging’, ‘een ding met de krachtstroom’ en dan waren er nog de openingstijden en de minister die misschien opeens onze zaal nodig zou hebben. Maar: het is gelukt. We zijn ongelooflijk trots en blij en zijn natuurlijk heel benieuwd wat het publiek ervan vindt.”

De Vierde Macht gaat op 24 november in première en speelt van 22 november t/m 26 januari. Er is een beperkt aantal tickets. Mis deze unieke kans niet en koop ze snel via Het Nationale Theater. https://www.hnt.nl/voorstellingen/8117/firma-mes/de-vierde-macht

Adres: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Rijnstraat 50, Den Haag

Over Firma MES
Firma MES staat bekend om gedurfd en maatschappelijk relevant documentair theater. Met De Vierde Macht streeft Firma MES ernaar om de Nederlandse overheid vanuit een uniek perspectief te belichten en vragen op te werpen over transparantie, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Firma MES is niet nieuw in de wereld van de ambtenarij. Begin 2023 publiceerden zij de veelbesproken podcast Hallo Hannah, over ambtenaren in gewetensnood. Beluister de podcast hier via Spotify.

Het ministerie van OCW is gevestigd in De Hoftoren, ook wel bekend als ‘De Vulpen’. Het gebouw ligt midden in het centrum van Den Haag, tegenover Centraal Station en tussen alle andere ministeries. Het is het op twee na hoogste gebouw van Den Haag en bestaat uit 68.238 m² kantoorruimte.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Firma Mes.
Foto: Jaap Strijker.

DeVierdeMacht JaapStrijker 2