-
-
Er is een artikel geschreven over de inspanningen van de gemeente Leidschendam-Voorburg om de natuur een handje te helpen.
Mussentoren is ‘talk of the town’: Leidschendam-Voorburg gaat er meer van plaatsen. De mus heeft het moeilijk in de stad. Gemeente Leidschendam-Voorburg probeert het vogeltje terug te krijgen met het plaatsen van mussentorens. Wat kunnen inwoners van de Vlietgemeente zelf doen om de mus een warm welkom te geven?
Dat varieert van minder maaien tot vleermuisvriendelijke straatverlichting en natuurvriendelijke oevers. Eén element sprong er in het artikel boven uit: Leidschendam-Voorburg heeft in zijn gemeente mussentorens en -tillen geplaatst, veilige plekken waar de diertjes kunnen broeden.
Het artikel leidde tot vragen bij lezers. ‘Kan ik zelf ook een mussentoren in mijn tuin plaatsen’ en ‘waar zijn ze te koop’ waren enkele van de reacties. Verantwoordelijk wethouder Marcel Belt is blij dat het onderwerp zo leeft in zijn gemeente. „De mussentoren is talk of the town geworden”, zegt hij. „Het is ook al ter sprake gekomen in de gemeenteraad. Zo kwam uit Stompwijk de vraag van ‘mogen wij ook’. Ik heb toegezegd dat we er meer van gaan plaatsen, waaronder in Stompwijk.”
Te groot voor de stadstuin
De mussentorens die de gemeente heeft geplaatst in de groenstuk tussen de Nicolaas Beetslaan in Voorburg en het spoor zijn te groot en te zwaar voor het gemiddelde stadstuintje. "In tuincentra en op verschillende websites zijn mussenhotels en -villa’s te koop, waarin geschakelde nestkasten bij elkaar zitten”, zegt stadsecoloog Moniek Wibier. "Je kunt ook losse huisjes ophangen, maar een mus is een koloniebroeder. Die vindt het gezellig om met z’n allen bij elkaar in groepen te broeden.”
Toch zijn er meer zaken waaraan een stadstuin moet voldoen om de mus een geschikt onderkomen te bieden. Als tuinbezitter moet je zeker weten dat zich in de directe omgeving al mussen ophouden. "Als dat het geval is kun je met het plaatsen van deze kastjes het leefgebied van de vogels uitbreiden”, zegt Marcel Belt. "Daarbij gelden ook de vijf v’s van biodiversiteit: voldoende voedsel, vocht, veiligheid, voortplanting en variatie of verbinding.”
Bron: Petra Oliehoek
Door: Redactie Midvliet - Lisette