Het programma Sterk voor Noord gaat binnenkort een nieuwe fase in.

De komende twee jaar richt het zich vooral op het ontwikkelen van talent, het vinden van werk en het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid in Leidschendam-Noord.

Kansen voor inwoners
Inwoners krijgen hulp bij het vinden van werk of vrijwilligerswerk. Ook komt er meer huiswerkbegeleiding voor kinderen. Fietsen die zijn achtergelaten, worden opgeknapt. Kinderen die zelf geen fiets hebben, kunnen zo tóch fietsen. Verder wordt er extra gewerkt aan veiligheid in de wijk. Dit gebeurt samen met bewoners en organisaties.

Wat is er al bereikt?
Het programma loopt nu drie jaar. De eerste resultaten zijn positief. Zo krijgen meer dan 60 basisschoolleerlingen extra taallessen en begeleiding via Stichting Studielokalen. In De Heuvel is de Flatcoach actief en de Tuinkamer van Noord biedt hulp aan bewoners. Twintig jongeren krijgen hulp bij het oplossen van hun schulden via het Jongeren Perspectief Fonds.

“We zien mooie vooruitgang,” zegt wethouder Bianca Bremer. “De eerste bewoners boeken vooruitgang op het gebied van onderwijs, werk, taal, geldzaken en wonen. Samen met onze partners bouwen we hier de komende jaren op verder.”

Ook in 2025 en 2026 worden inwoners geholpen om (vrijwilligers)werk te vinden. De ondersteuning is afgestemd op wat iemand nodig heeft. Een belangrijk aandachtspunt is het leren van de Nederlandse taal. Daarom komt er meer aanbod in de wijk, en wordt het aanbod beter zichtbaar.

Fietsen die lange tijd ongebruikt blijven staan, worden opgeknapt. Ouders uit de wijk doen dit als vrijwilligerswerk of als onderdeel van een werktraject. De fietsen worden daarna gegeven aan basisschoolkinderen die geen eigen fiets hebben.

Rustige plekken om huiswerk te maken
Sommige kinderen hebben thuis geen rustige plek om huiswerk te doen. Daarom komt er een netwerk van ‘huiswerkspots’ in de wijk. Jongeren kunnen daar in alle rust studeren, met begeleiding. “We willen dat er op elk moment van de week een plek is waar jongeren naartoe kunnen,” zegt wethouder Bremer.

Samen voor een veilige wijk
Veiligheid is een belangrijk onderwerp. De gemeente werkt samen met bewoners en andere partijen aan een prettige en veilige wijk. Er wordt opgetreden tegen woonfraude, en er komt extra inzet op handhaving en opruimacties. In straten waar veel overlast is, worden samen met bewoners oplossingen gezocht.

Toekomstplannen tot 2041
Het programma loopt door tot 2041. Het doel is om gelijke kansen te bieden aan jongeren, meer mensen aan werk te helpen en de wijk leefbaar en veilig te maken. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, politie en justitie, woningcorporaties, sportverenigingen én de inwoners van Leidschendam-Noord.


Door: Karin van der Spek
Bron: Sterk voor Noord