Jacques Zuiderwijk uit Leidschendam heeft bijna 10.000 boeken gedeeld via mini-bibliotheken en onderhoudt een kaart van mini-bibliotheken door heel Nederland.

Zuiderwijk ontving hiervoor de Todd H. Bol Award for Outstanding Achievement 2024 van non-profitorganisatie Little Free Library (LFL). Deze prijs is voor mensen die iets bijzonders doen om gemeenschappen op te bouwen, lezers te inspireren en boeken voor iedereen toegankelijk te maken.

"Het is een eer om Jacques Zuiderwijk te erkennen als een van de winnaars van de Todd H. Bol Award for Outstanding Achievement dit jaar," zei LFL-directeur Greig Metzger. "Zijn vrijwilligerswerk laat zien wat de oprichter van Little Free Library, Todd Bol, voor ogen had: gemeenschappen samenbrengen en levens verrijken door gedeelde boeken."

Ieniemienie Frie Bieb ’t Lien 
Jacques Zuiderwijk beheert al sinds 2017 een eigen Little Free Library in Leidschendam, gebouwd door zijn zoon en geschilderd door zijn dochter. Ongeveer tien mensen per dag bezoeken deze mini-bibliotheek op het pleintje bij Schadeken 62 in Leidschendam. 

Maar Zuiderwijk doet meer dan dat. In de afgelopen acht jaar heeft hij bijna 10.000 boeken verspreid via zijn Little Free Library en andere mini-bibliotheken in de buurt. Hij houdt bij welke boeken hij heeft gedeeld op een speciale Facebook-pagina. Het meest indrukwekkende is zijn kaart van alle minibilbiotheken en Kinderzwerfboekenstations in Nederland.

"Overal waar ik kom, zoek ik naar mini-bibliotheken en neem ik contact op met andere minibieb-beheerders," zegt Zuiderwijk. "Ik besloot om alle mini-bibliotheken en Kinderzwerfboekstations in Leidschendam-Voorburg (90 stuks) en daarbuiten in kaart te brengen. Dit doe ik met informatie van tientallen andere beheerders van mini-bibliotheken en honderden minibieb-bezoekers. Dit is nu mijn levenswerk. Mijn netwerk is enorm gegroeid. Elke dag, elke avond, ben ik bezig met het in kaart brengen van Little Free Libraries." Het overzicht dat Jacques hiervan maakte is hier te vinden op een speciale google kaart.

Todd H. Bol Awards
De Todd H. Bol Awards zijn vernoemd naar de oprichter van LFL, Todd Bol, die in 2009 de eerste Little Free Library boekruilkast maakte in Hudson, Wisconsin, USA. Hij overleed onverwachts in 2018. Dit is het zesde jaar dat de prijzen worden uitgereikt.Door: Karin van der Spek
Bron en foto: Jacques Zuiderwijk