Het Ministerie van Defensie en de Gemeente Leidschendam-Voorburg herdachten op 4 mei de militairen die tijdens de Tweede Weredloorlog zijn omgekomen.

Er was een toespraak van het Ministerie van Defensie en ook de burgemeester van Leidschendam-Voorburg, Martijn Vroom, sprak de aanwezigen toe.
Na de toespraken en twee minuten stilte werden de kransen gelegd door het Ministerie van Defensie, de Gemeente Leidschendam-Voorburg en het bewonerscomité Park Leeuwenbergh. Ook waren er bloemen van de bewoners van de wijk. Wethouder Jeffrey Keus begeleidde een veteraan door hem een arm te geven. .

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is opgericht ter nagedachtenis aan tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie die op 10 mei 1940 bij de verdediging van vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld. 
De namen van de tien slachtoffers luiden: S. Bartels, J.J. Bieringa, W. Bruining, G.C. Everaars, T. Hagen, T.A.C. van Hest, R.P. de Jong, H. Leih, J.J. Le Roy en W.J.F. Swart.

Het 13e Batterij Luchtdoelartillerie was in de meidagen van 1940 gelegerd in Park Leeuwenberg. Onder commando van luitenant Maduro vochten de militairen in en om Huize Dorrepaal.
Direct na de aanval is het monument opgericht door een aantal strijdmakkers van de slachtoffers. Door gebrek aan medewerking van de bezetter werd aanvankelijk een gedenksteen geplaatst op de begraafplaats in Voorburg, waar verschillende gesneuvelden lagen begraven. Het monument is opgericht in augustus 1940.


Door: Peter van der Aar.
Foto's: Ap de Heus.

Zie ook Herdenking bij De Naald in Voorburg

Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 2
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 3
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 4
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 5
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 6
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 7
Ap   herdenking Park Leeuwenbergh 8