-
-
In Leidschendam-Voorburg is goed te zien hoe sterk inwoners zich inzetten voor hun wijk en elkaar.
Dat blijkt uit de vele inzendingen voor de Lodewijk van Vliet Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de BurgerKrachtCentrale aan het beste lokale burgerinitiatief. Dit jaar dingen maar liefst veertien projecten mee.
Dit jaar is het alweer de derde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. In totaal kwamen er 14 inzendingen binnen. Een onafhankelijke jury, die zelf ervaring heeft met burgerinitiatieven, bekijkt deze en maakt daarna een lijst met genomineerden waarna er gestemd kan worden. Op 5 september wordt bekend wie de prijs wint.
Veel verschillende projecten
De projecten die zijn ingestuurd, zijn heel verschillend. Ze gaan over cultuur, duurzaamheid, samen dingen doen en het verbeteren van de buurt. Soms zijn het groepen mensen die samen een idee uitvoeren, maar soms ook één inwoner die zich inzet voor een beter Leidschendam-Voorburg. Een mooi voorbeeld is het project rond parkeervergunningen bij The Mall. Daar werkten inwoners samen met de gemeente. Zo’n samenwerking is bijzonder, want vaak komen initiatieven helemaal van onderaf, vanuit de inwoners zelf.
Samen werken aan een beter leven
Ook toegankelijkheid is belangrijk. Het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg zet zich bijvoorbeeld in om de gemeente beter bereikbaar te maken voor mensen met een beperking. Zij zorgen ook dat mensen zonder handicap kunnen ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Zo ontstaat meer begrip.
Soms begint een project met maar één persoon. Zo zorgt Walter Schijf in Prinsenhof voor een schonere wijk. Stadstuin Rusthout is juist een project van een groep vrijwilligers. Zij hebben een groene ontmoetingsplek gemaakt voor alle leeftijden.
Ook in Stompwijk zijn mooie voorbeelden te vinden. De Dorpsketting, de lokale krant, zorgt voor meer betrokkenheid in het dorp. Groen en Geluk organiseert allerlei activiteiten waarbij mensen, dieren en natuur centraal staan.
In Voorburg-Noord is een voedselbos aangelegd, de Nehalennia tuin. Daar werken buurtbewoners samen in de tuin en leren ze elkaar zo beter kennen.
Oog voor natuur en cultuur
Drie vrijwilligers van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming zetten zich speciaal in voor het groen in onze gemeente. Zij letten bijvoorbeeld op plannen voor bouwprojecten en maken zich hard voor genoeg natuur in de buurt.
Ook cultuur speelt een rol. Het Huygens Festival wordt helemaal gedragen door vrijwilligers. Het is inmiddels bekend tot ver buiten de gemeente. De beroemde naam Huygens inspireerde ook het burgerinitiatief voor de Huygens Tunnel. Deze tunnel kan zorgen voor meer woningen, betere bereikbaarheid en meer groen.
Betrokken inwoners verbinden de buurt
Er zijn ook mensen die als een soort schakel in de wijk werken. Zo heeft Robert Langen zich onderscheiden in Voorburg-West en Oud-Voorburg. Hij zorgt dat bewoners meedenken over plannen zoals het omgevingsplan voor de Binckhorst.
Ingrid Jerphanion uit Prinsenhof organiseert jaarlijks een groot multicultureel evenement. Zo brengt zij mensen van verschillende leeftijden en culturen samen. Daarbij werkt ze samen met buurtbewoners en lokale ondernemers.
In Voorburg-West zorgen het Buurt Preventie Team en de groep De Buren van de Binckhorst voor veiligheid en een fijne leefomgeving. Ze maken meldingen van gebreken, ruimen zwerfafval op en denken mee over het openbaar vervoer.
Onmisbaar voor de samenleving
De BurgerKrachtCentrale is blij met zoveel verschillende, positieve inzendingen. Het laat zien hoe belangrijk betrokken inwoners zijn. Samen zorgen zij voor een sterke en leefbare gemeente. Een onafhankelijke jury gaat alle inzendingen bekijken en maakt een lijst met genomineerden. Vervolgens kunnen inwoners vanaf medio augustus stemmen op hun favoriet.
Op 5 september wordt bekend wie de Lodewijk van Vlietaward 2025 wint.
Door: Karin van der Spek
Bron: BurgerKrachtCentrale
Foto: archieffoto Midvliet