De werkgroep van Partij voor de Dieren Leidschendam-Voorburg heeft met succes actiegevoerd tegen het serveren van foie gras in Leidschendam-Voorburg. Uit gesprekken met zes lokale ondernemers blijkt dat de meerderheid inmiddels is overgestapt op een diervriendelijker alternatief: Foie Royale. Verschillende restaurants hebben inmiddels ook hun menukaart aangepast om deze overstap expliciet te vermelden.

In het voorjaar benaderden actieve leden van Partij voor de Dieren vijf restaurants en een slagerij in de gemeente. De actie had als doel om bewustwording te creëren rond het dierenleed dat schuilgaat achter foie gras en was daarnaast ook bedoeld om ondernemers te bewegen tot het aanpassen van hun aanbod. Foie gras wordt geproduceerd door ganzen of eenden dwangmatig te voeren, wat leidt tot een onnatuurlijk vergrote lever. Hoewel de productie van foie gras in Nederland verboden is, mag het product nog altijd worden geïmporteerd en verkocht.

“Steeds meer mensen willen onnodig dierenleed vermijden”, zegt Elise Hiddinga, coördinator van de actie. “Veel ondernemers gebruiken gelukkig al Foie Royale, waarbij dieren zonder dwangvoeding en met voldoende bewegingsruimte leven. Maar vaak stond dat nog niet op de menukaart vermeld.”

De actie werpt vruchten af: restaurants zoals Bij Erik, Le Barquichon en De Koepel hebben hun menukaart inmiddels aangepast om te laten zien dat zij Foie Royale serveren. Met enkele andere ondernemers is de partij nog in gesprek. “Deze restaurants laten zien dat het anders kan. Transparantie over wat je serveert helpt consumenten om bewustere keuzes te maken,” aldus Hiddinga.

Partij voor de Dieren pleit daarnaast voor plantaardige alternatieven, zoals Faux Gras, als meest diervriendelijke keuze. De werkgroep van Partij voor de Dieren Leidschendam-Voorburg blijft daarom in gesprek met lokale horecaondernemers over verdere verduurzaming van hun menu. Als foie gras niet geheel uit het aanbod in Leidschendam-Voorburg verdwijnt, sluit de partij een vervolgactie niet uit. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 roept de werkgroep van Partij voor de Dieren op om plantaardige producten actief te stimuleren, onder andere in horeca, sportkantines en scholen.


Door: Nahira Martina
Foto: Partij van de Dieren