Voor veel mensen die overwegen om elektrisch te gaan rijden, is de mogelijkheid om de auto thuis op te laden een belangrijke factor. Of dat daadwerkelijk kan, hangt sterk af van de woonomgeving, maar ook van het beleid van de gemeente.

Dat blijkt uit onderzoek, gedaan door Zonneplan. Leidschendam-Voorburg biedt inwoners zonder eigen oprit de mogelijkheid om hun auto op te laden via een kabel over de stoep (als deze op een veilige manier wordt weggewerkt). In buurgemeenten zoals Den Haag en Wassenaar is dat niet toegestaan. Daar zijn de regels strenger, al beschikken huishoudens in bijvoorbeeld Wassenaar relatief vaak over een eigen oprit met privélaadpaal.

Gemeenten kiezen hun eigen beleid
De regels voor het leggen van een laadkabel over de stoep verschillen sterk per gemeente. In Leidschendam-Voorburg is het toegestaan, zolang de kabel veilig wordt weggewerkt in een speciale goot. Dit maakt het mogelijk voor bewoners zonder oprit om hun auto toch voor de deur op te laden. In Den Haag en Wassenaar geldt een verbod op opladen via een stoepkabel, ongeacht hoe de kabel wordt afgedekt of weggewerkt. Thuisladen is doorgaans een stuk goedkoper dan laden aan een openbare paal. Het prijsverschil kan oplopen tot honderden euro’s per jaar, vooral voor huishoudens die hun auto (deels) kunnen opladen met eigen zonnepanelen.

Wassenaar koploper in privélaadpalen
Hoewel inwoners van Wassenaar geen gebruik mogen maken van een laadkabel over de stoep, is het gemis daar wellicht minder groot: ongeveer 15 procent van de Wassenaarse huishoudens over een eigen laadpaal op de oprit of het erf. Dat is bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde van 8 procent, en aanzienlijk meer dan in Leidschendam-Voorburg, waar 5,5 procent van de huishoudens een privélaadpunt heeft. Die verschillen hangen sterk samen met het woningaanbod. In Wassenaar bestaat een groot deel van de bebouwing uit vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers, veelal met voldoende ruimte voor een laadvoorziening op eigen terrein. In Leidschendam-Voorburg zien we meer rijwoningen en appartementencomplexen. In Zoetermeer is het, net als in Wassenaar en Den Haag niet toegestaan om een laadkabel over de stoep te leggen. Toch ligt het aandeel huishoudens met een eigen laadpaal er iets hoger dan in Leidschendam-Voorburg: 5,8 procent tegenover 5,5 procent. Ook de publieke laadinfrastructuur is er iets ruimer. Zo telt Zoetermeer gemiddeld één (semi-)publieke laadpaal per 37 huishoudens zonder eigen voorziening, tegen één per 41 in Leidschendam-Voorburg.

De verschillen tussen gemeenten laten zien hoe belangrijk lokaal beleid is voor de energietransitie. Wie elektrisch wil rijden, doet er dus goed aan om niet alleen naar de laadkosten te kijken, maar ook naar de mogelijkheden die de eigen gemeente biedt.


Door: Karin van der Spek
Bron: onderzoek Zonneplan 
Foto: stockfoto via Freepik ter illustratie