De thema-avond ‘Consent or no consent’ van de BurgerKrachtCentrale eind maart kreeg veel bijval van deelnemers uit verschillende geledingen van de samenleving.

Centraal stond de vraag of de zogeheten consentbenadering een volwaardig alternatief kan zijn voor de traditionele participatiemethoden bij bouw- en ontwikkelprojecten.

De avond werd afgetrapt door Karin Vosters, expert op het gebied van consent, en Bert Blase, voormalig burgemeester en landelijk ambassadeur voor burgerparticipatie. Aan de hand van een fictieve casus over een ruimtelijk ontwikkelingsproject oefenden de deelnemers met de consentmethode. Deze methode draait om het vinden van een uitkomst waar geen van de betrokken partijen zwaarwegende bezwaren tegen heeft.

Dialoogtafels
Aan drie dialoogtafels, begeleid door gespreksleiders van Dialoog in Den Haag, gingen stakeholders uit verschillende disciplines met elkaar in gesprek. Onder hen bevonden zich oud-wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren uit omliggende gemeenten, projectontwikkelaars, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en actieve inwoners.

De dialoog verliep volgens een vaste structuur: eerst een verkenning en verduidelijking, gevolgd door het in kaart brengen van belangen, het uiten van bezwaren en een eerste verkenning van mogelijke oplossingen. De tafels presenteerden hun bevindingen aan de groep, waarna Vosters en Blase reflecteerden op het proces.

Deelnemers reageerden positief op de methode. Ze prezen vooral de ruimte voor écht luisteren en het zoeken naar gezamenlijk begrip, in plaats van het voeren van debat. Ook bleek dat het succes van de consentbenadering staat of valt met vroege betrokkenheid van alle stakeholders. Hoewel de methode tijd kost in het beginstadium van een project, kan dit volgens de organisatoren leiden tot minder bezwaarprocedures en tijdswinst in de afronding.

Gemiste kans
Toch was er ook een duidelijke domper: de stoelen van het College en de ambtenaren ruimtelijke ordening van de gemeente Leidschendam-Voorburg bleven leeg. Ondanks herhaalde en tijdige uitnodigingen liet de gemeente verstek gaan, tot teleurstelling van de aanwezigen. “Een gemiste kans,” concludeert de BurgerKrachtCentrale, “zeker gezien het brede draagvlak voor nieuwe vormen van participatie dat tijdens de avond zichtbaar werd.”

De organisatie gaat zich de komende periode beraden op mogelijke vervolgstappen. Daarbij wordt onderzocht of, en op welke manier, de consentbenadering een rol kan spelen bij toekomstige ruimtelijke projecten in de gemeente.


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: BurgerKrachtCentrale