Op zondag 4 mei 2025 vindt in de Grote Kerk Den Haag de jaarlijkse openbare herdenkingsbijeenkomst Den Haag Herdenkt plaats, in het kader van de Nationale Dodenherdenking. Het centrale thema is dit jaar Het begint met woorden. De centrale lezing wordt verzorgd door Chaja Polak. Daarnaast is er muziek van de in Auschwitz vermoorde componist Samuel Schuijer, wordt een videoreportage vertoond van een persoonlijk, Haags oorlogsverhaal en zijn er verschillende bijdragen van Haagse scholieren. De herdenkingsbijeenkomst is gratis toegankelijk.
Het begint met woorden
Het thema Het begint met woorden benadrukt het belang van taal en toon. De Tweede Wereldoorlog begon niet met geweld, maar met woorden die uitsluiting en haat aanwakkerden. Ook nu nog spelen woorden een bepalende rol in hoe samenlevingen omgaan met verschillen en conflicten. Tijdens de bijeenkomst wordt niet alleen stilgestaan bij het verleden, maar ook ruimte geboden voor reflectie, dialoog en ontmoeting.
Centrale lezing door Chaja Polak
Na een openingswoord door burgemeester Jan van Zanen, zal de centrale lezing worden verzorgd door de in Den Haag geboren schrijfster en beeldend kunstenaar Chaja Polak. “We zijn vereerd dat Chaja Polak dit jaar de centrale lezing verzorgt,” zegt Folkert Blaauw, directeur van de Grote Kerk Den Haag. “Haar werk laat zien hoe taal niet alleen kan ontwrichten, maar ook kan helen en verbinden. In haar essay Brief in de nacht toont ze op indringende en heldere wijze hoe woorden het verschil kunnen maken tussen ontmenselijking en medemenselijkheid. Juist nu is haar stem van grote waarde om het verleden te begrijpen, polarisatie te doorbreken en richting te geven aan een gezamenlijke toekomst.”
Reportage van een Haags oorlogsverhaal
De jaarlijkse videovertoning is een speciaal voor Den Haag Herdenkt gemaakte reportage over en met Hagenaar Wim Egger, een kind uit een Joods-Surinaams gezin. Hij vertelt hierin hoe zijn jeugd ophield toen de Nederlandse politie in 1943 met bruut geweld hun huis binnenviel in de Noorderbeekdwarsstraat. Vanuit daar volgde een angstige tocht naar het politiebureau en de Paviljoensgracht.
Muziek van in Auschwitz vermoorde Haagse componist Samuel Schuijer
Dit jaar is er een bijzondere voordracht van muziek van Samuel Schuijer. Schuijer was een Haagse componist die eind negentiende eeuw aan het Koninklijk Conservatorium studeerde en in 1942 werd vermoord in Auschwitz. Zijn huis en muziekschool waren door de nazi’s geplunderd en zijn werk leek voorgoed verloren. Jaren later vonden Haagse kinderen een doos met zijn muziekmanuscripten langs de straat. Tijdens ‘Den Haag Herdenkt’ brengen pianiste Julia Buizer-Madzhar en violiste Loes Dooren enkele van deze composities ten gehore.
Samenwerking met scholieren
Ook zijn er dit jaar weer samenwerkingen met twee Haagse scholen. Leerlingen van het Segbroek College presenteren kunstwerken en hebben in de aanloop naar de herdenkingsdienst gesprekken gevoerd rondom het thema, waar een videoregistratie van getoond zal worden. Scholier Marley Robinson speelt een compositie op de piano. Vanuit het Christelijk Gymnasium Sorghvliet leest scholiere Juliette Jurriens haar zelfgeschreven gedicht voor.
Voorafgaand aan de bijeenkomst organiseert Dialoog in Den Haag gesprekken rondom het thema Het begint met woorden. Deze dialogen vinden plaats van 14.30 tot circa 16.30 uur in de Grote Kerk.
Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst kunnen aanwezigen gezamenlijk naar het Carnegieplein lopen voor de twee minuten stilte en de kranslegging.
Praktische informatie
Datum: zondag 4 mei 2025
Locatie: Grote Kerk Den Haag, Rond de Grote Kerk 12
Dialogen: 14.30 – ca. 16.30 uur
Deur opent: 17.30 uur
Herdenkingsbijeenkomst: 17.45 – ca. 19.00 uur
Aanmelden kan via:
www.huisvoordestad-denhaag.nl
Door: Nahira Martina
Foto: toegezonden vanuit (projectcoördinatie) 'Huis voor de Stad'.