Tijdens het Europees Kampioenschap Baton Twirling 2024 in Eindhoven is Conny van Walraven uit Voorburg op Eerste Paasdag, 31 maart, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Onder luid applaus en gejuich werden de versierselen bij haar opgespeld door de Eindhovense locoburgemeester Rik Thijs. Ze is geroemd voor haar verdiensten als vrijwilligster, waarbij ze zich
40 jaar inzette voor de Twirl en Baton sport.

Conny van Walraven, een vrijwilliger om op te bouwen
Als voorzitter van de NBTA Nederland, de National Baton Twirling Association, zorgde Conny van Walraven ervoor dat de Twirl en Baton sport in Nederland landelijke bekendheid kreeg. Daar zagen vele deelnemers en bezoekers in de afgelopen dagen tijdens de Europees Kampioenschappen opnieuw de resultaten van. De inzet van mevrouw Van Walraven wordt door vele geroemd zowel nationaal als internationaal. Naast haar inzet wordt ze geprezen om wie ze is. Of zoals locoburgemeester Rik Thijs haar omschreef: “Mevrouw van Walraven is een sociaal bewogen teamspeler met oog voor de zwakkeren in onze samenleving. Een vrouw waar je op kunt bouwen, die oplossingen zoekt en bovenal weet hoe je zaken voor elkaar krijgt. Een vrijwilliger zoals iedere organisatie zich zou wensen.”

Inspirator en motivator voor de twirlsport
Conny van Walraven startte al op 17-jarige leeftijd als lid van de Christelijke gymnastiekvereniging Sport Ontspanning Spel (S.O.S. – Voorburg) en als vrijwillig lid van het jeugdbestuur. Ze was de drijvende kracht achter de jongerenclub Jeukom. Vanaf 1987 speelde ze een actieve rol bij de majorettevereniging ‘Flamingo’s’ in Den Haag waar ze de choreografieën en trainingen verzorgde. Deze vereniging ontwikkelde zich steeds verder door naar een meer volwassen twirlsport omgeving, om later lid te worden van de Netherlands Baton Twirling Assocation (NBTA). Voordat ze hier 8,5 jaar voorzitter van was, heeft ze zich zeer verdienstelijk ingezet als equipemanager van de twirl equipe, begeleider van de majorette-equipe, wedstrijdleider, lid van het organisatiecomité, lid van de commissie van docenten, voorzitter kernteam NBTA en voorzitter van de groep wedstrijdleiders, coördinatoren en muziekmensen.

Ze vertegenwoordigde Nederland op diverse EK’s en WK’s als de ‘landenpresident’ en was de verbindende schakel voor verschillende partijen, zoals bij de oprichting van het overkoepelend orgaan, de NBTF (Nederlandse Baton Twirling Federatie). Hierdoor konden alle twirles en majorettes in Nederland deelnemen aan internationale evenementen. Ze haalde de Europese en Wereldkampioenschappen naar Nederland. En zelfs tijdens de coronapandemie wist ze het evenement in 2022 alsnog op de rit te zetten zonder veel financiële consequenties. Uniek omdat het event tot 2x toe niet kon doorgaan. Ze inspireerde en motiveerde anderen vanuit haar rol als voorzitter wat heeft bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de twirlsport.

De gemeente Leidschendam-Voorburg feliciteert Conny van Walraven van harte met haar Koninklijke onderscheiding!


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.
Op de foto's: Rik Thijs, locoburgemeester gemeente Eindhoven en Conny van Walraven.

240331 1373 gem KO Walraven
240331 1391 gem KO Walraven