"Ik ben een beetje een veelvraat als het om kennis gaat. Nu weer een vierdelige docu over Adolf Hitler gekeken, erg interessant.

Wat ik er wel weer zie is dat als je rücksichtslos durft te moorden je altijd wel boven hen staat die dat niet doen.
Adolf kon dat ook. Hij gaf in de “nacht van de lange messen” (30 juni 1934) opdracht 85 van zijn bloedeigen partijleden beestachtig af te slachten.
Terwijl Adolf wellicht lepeltje lepeltje met Eva van zijn nachtrust genoot, knapte de übermenschen met vierkante onderkaken van de SS dit bloederig klusje gründlich op. Dat hij daarna, voor zijn ultieme droom, nog zo’n twee miljoen mensen over de kling joeg wilde ik toch ook nog maar even vermelden.

Nou zult u zeggen dat bovenstaand relaas oud nieuws is en u heeft gelijk.
Heb geen bang, ondanks de enorme omvang van deze menselijke catastrofe is het slechts bedoeld als ‘bruggetje’ maar het volgend, gerelateerde onderwerp.

Er schijnt ergens een mensenmachine te staan welke zo nu en dan een kwade genius uitkotst, bedeelt met een riskante niet te stuiten bewijzingsdrift.
Hebben we nu weer ene Vladimir Poetin met een heuse Tsarenambitie.
Ook deze durft zonder blikken of blozen tegen de klippen op te moorden.
En uiteraard ook weer voor zijn geliefd volk en vaderland. Bij bosjes stelt hij hen, aan het front, emotieloos bloot aan de bebloede zeis van magere Hein.
Als een roos slaapt hij zelf in zijn luxe paleis lepeltje lepeltje met Alina, een ex-olympische atlete die met hoog niveau en dreigende risico’s wel weg weet.
We raken haast immuun voor al die doden. We wennen er gewoon aan GVD.

Totdat er weer eens een superheld gaat. Jawel Navalny, een gepassioneerde hervormer die voor de duivel niet bang was, zelfs niet voor Tsaar Poetin.
Wat een held zeg. Hij zat al in het buitenland. Met gevaar voor eigen leven ging hij gewoon terug in het hol van de brute, gewelddadige Russische Beer.
Je kon er op wachten, je wordt er nog zo voor gewaarschuwd, beren zijn niet te vertrouwen, beter blijf je uit hun buurt. Maar neen hoor, hij niet.
Navalny’ s liefde voor democratie was groter dan zijn angst voor de dood.
Ik heb te doen met deze dappere man, zijn familie, vrienden en volk.
Helden, het kerkhof ligt er vol mee. Alleen deze moet nog even wachten totdat toestemming wordt verleend door de dictator, als die sowieso komt.
Volgens mij is de dictator bang voor de held, zelfs als de held morsdood is.

Tekst: Mink Out. Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl." 


Mink Out is de eigenaar van De Conckelaer in Voorburg. Hij schrijft elke week een column die op zaterdag om 16:00 uur verschijnt op de website van Midvliet.

Onderstaand schilderij koos Mink uit om bij zijn column te laten plaatsen.

Mink Out schilderij 2024 02 24

                                                                      1885 Ivan the terrible "First Tsaar" killing his son. Ilya Repin