Carnaval wordt meestal geassocieerd met alcohol, polonaise en verkleedpartijen. Dat is op zondag in Gaandrië, oftewel Stompwijk, wel anders.

De rooms-katholieke Laurentiuskerk zit zo goed als vol, met mensen die samen zijn gekomen om liederen te zingen tijdens de jaarlijkse carnavalsmis, bericht mediapartner Omroep West. 

Typische carnavalskrakers komen ditmaal niet aan bod. Tussen het preken van de pastoor door klinken popklassiekers als 'Halleujah' van Leonard Cohen, 'Samen zijn' van Willeke Alberti en 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy.

'Carnaval is een tijd van bezinning én vreugde. Daarin willen wij de mensen wat moois brengen', zegt Jos de Groot, voorzitter van het oud-prinsenkoor. 'We zingen ook voor eenzame ouderen in verzorgingstehuizen, maar dan doen we juist meer carnavalsliedjes.'

Hoe serieus ze het nemen, blijkt wel uit het feit dat ze vanaf november elke zondag hebben geoefend. 'We zijn natuurlijk allemaal geen nachtegaaltjes, maar er zitten wel oud-prinsen bij die een solo kunnen doen. Ikzelf niet, al sta ik wel vooraan', aldus een lachende voorzitter.

Geniet met volle teugen
Theo Duijvestein is 87 jaar en daarmee de oudste zanger van het gezelschap. Hij geniet met volle teugen van het optreden. 'Dit is één van de hoogtepunten van het carnavalgebeuren', vindt de voormalig fresiakweker uit Naaldwijk.

Ook de opkomst in het kerkgebouw uit 1873 doet hem deugd. 'Normaal zitten hier twintig mensen in de kerk en dan houdt het op. Nu zit-ie zowat vol. Deze dienst heeft iets, het zingen, de ontmoeting met elkaar. Dit hoort bij carnaval en bij Stompwijk. Het geeft een kick.'

Bijzonder dat de kerk zo vol zit
Te midden van een hoop mensen die aanzienlijk ouder zijn, zitten ook twee 18-jarige meiden: Merel en Celine. Het is voor Merel haar eerste carnavalsmis. 'Ik ben door mijn schoonfamilie hier carnaval komen vieren. In mijn dorp Zoeterwoude speelt dat niet zo heel erg', zegt ze.

'Ik wist ook niet dat het een christelijk feest is. Zelf ben ik niet gelovig opgevoed, maar ik vind het bijzonder dat de kerk zo vol zit. Het is heel wat anders dan het feest van gisteren. Wat ik vooral mooi vind, is de saamhorigheid.'

Traditie
Celine, die al 18 jaar in Stompwijk woont, is wél opgevoed met carnaval. En dus ook met de jaarlijkse mis. 'Ik vind het een mooie traditie. Het gaat niet alleen om feesten en gezelligheid, maar ook om het christelijke gedeelte. Die mix maakt het juist leuk', meent zij. Dat er ook een groepje jongeren bij is, kan ze wel waarderen. 'De ouderen zijn wel iets geloviger dan wij. Maar het is juist mooi om het verschil te zien en dat het geloof hier nog steeds onder de jongeren speelt.'


Bron: Omroep West
Door: Lisette Remmerswaal