Ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt de pijn van straks minder financiën gevoeld. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van de NOS.
In een reactie op vragen van de NOS stelt de gemeente: "Wat vooral steekt, is dat de Rijksoverheid sinds 2016 steeds hogere verwachtingen heeft van gemeenten op het gebied van sociaal beleid, terwijl de toegekende middelen daarvoor onvoldoende blijven." Als voorbeeld wordt genoemd het investeren in de aanpak van taalachterstanden bij jonge kinderen. Dat wordt lastig voor gemeenten met minder geld, zegt Leidschendam-Voorburg.

Gemeentes maken zich grote zorgen over hun financiële situatie. Het angstscenario waar begin dit jaar al voor werd gewaarschuwd, wordt nu ook bevestigd in de voorjaarsnota's: ruim 200 gemeentes kampen vanaf 2026 met grote financiële tekorten.

Vanaf 2026 gaat er 2,5 miljard euro minder van het Rijk naar de gemeenten. Het gaat hierbij om beleid van het huidige, demissionaire kabinet. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet nemen deze plannen waarschijnlijk over. Alleen de Tweede Kamer zou de bezuinigingsplannen voor de zomer nog kunnen tegenhouden.

Lees hier het complete nieuwsbericht van de NOS:

https://nos.nl/artikel/2523616-grote-financiele-problemen-verwacht-bij-meer-dan-200-gemeenten-vanaf-2026

Op woensdagavond 12 juni is er het radioprogramma Midvliet Actueel ook aandacht voor de gemeentefinanciën in een interview met Philip van Veller. De uitzending is tussen 20.00 en 21.00 uur.

Door: Hans Biard
Bron: NOS
Foto: Omroep West