Sinds de afsluiting van de Sijtwendetunnel (N14) in Leidschendam ervaren omwonenden overlast van sluipverkeer bij de sluis.

Buurtbewoner Sebastiaan fotografeerde maandagmiddag 12 februari hoe de wegen rondom het Sluisplein vastlopen, als hij plotseling oog in oog staat met een woedende automobilist. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

"De man kwam op mij afgelopen en wilde de foto's zien die ik had gemaakt. Daarna begon hij mij uit te schelden en te bedreigen", vertelt hij aangeslagen. Sinds 4 februari is een deel van de Sijtwendetunnel (N14) in Leidschendam wekenlang dicht. Rijkswaterstaat gaat de verlichting in de zes tunnelbuizen vervangen. Voor de gemeente is het een soort generale repetitie voor de grote renovatie van de Sijtwendetunnel die in 2030 gepland staat.
Sebastiaan ziet sinds dit moment dagelijks hoe het verkeer rondom de sluis vastloopt en er automobilisten tegen de verplichte rijrichting inrijden. Rond 16.50 uur valt het hem op dat het erg druk is in de straten en besluit hij de situatie vast te leggen. 'Lieke Muller, raadslid uit de gemeente, had mij eerder deze maand al gevraagd om beeldmateriaal van de situatie te maken, maar dat was mij nog niet eerder gelukt', legt hij uit.

Automobilist stapt uit
Op de hoek van de Damhoudersstraat valt zijn oog op drie auto's die net een stuk tegen het verkeer in zijn gereden. Iets dat volgens de Leidschendammer regelmatig gebeurt sinds de dichte tunnel. Hij maakt er een foto van en loopt vervolgens door naar de brug. Als hij daar begint te filmen, ziet hij tot zijn verbazing dat een automobilist zijn wagen vlakbij het water parkeert en uitstapt.
Sebastiaan filmde het incident.

Plotseling staat hij oog in oog met een woedende man. Om escalatie te voorkomen houdt hij zijn telefoon omlaag, maar blijft het toestel wel beeld en geluid opnemen. De man wil de foto's die zojuist zijn gemaakt van zijn auto zien en begint met schelden. Ook volgt er een duw en wordt hij meerdere keren door de bestuurder bedreigd. 'Het is niet voor het eerst dat ik hier gedoe heb tijdens het in beeld brengen van de de verkeerssituatie. Toch was dit wel de heftigste keer en dacht ik even dat hij mij ook nog zou gaan slaan', vertelt Sebastiaan beduusd.

Contact met de politie
Ondanks dat hij kan begrijpen dat de afsluiting bij sommige wegmisbruikers zorgt voor frustratie, is er geen begrip voor de actie van de man. Hij overweegt daarom om naar de politie te stappen en daar zijn verhaal te doen.
"Het is treurig dat iemand gelijk zo reageert en niet vraagt waarom ik daar op dat moment een foto maak. Ik ga contact opnemen met de politie en hoop vooral dat de gemeente nu echt iets gaat doen tegen de overlast die wij hier ervaren bij de sluis."

'Asociaal en onacceptabel'
Lieke Muller, het CDA-raadslid dat Sebastiaan om beelden had gevraagd, is geschrokken van de escalatie. "Ik hoop dat deze meneer zo betrokken is met de ziekte waarmee hij scheldt, dat hij besluit een donatie te doen aan het kankerfonds", reageert ze. "Dit is nooit acceptabel."
'Het spookrijgedrag is asociaal en zorgt voor meer verkeersproblemen dan wanneer we op onze beurt wachten, hoe vervelend dat ook is", vervolgt ze. "Om iemand uit te schelden omdat die beelden maakt van jouw asociale gedrag... Als je dat niet wilt, gedraag je dan niet zo asociaal."

Waterbedeffect
Muller had Sebastiaan en meerdere mensen uit verschillende wijken gevraagd om beelden te maken van de verkeerssituatie, om op de hoogte te blijven. "Zodat we de situatie kunnen zíen." De partij denkt na over wat er gedaan kan worden. "Het sluipverkeer is aan te pakken. Maar in het achterhoofd houdend dat waar je het ene probleem oplost, je het elders verergert. Het waterbedeffect."
"We gaan aan de wethouder vragen stellen wat de plannen zijn om dit soort gedrag en escalaties te voorkomen de komende tijd", zegt Muller. "Ik wil wel benadrukken dat welk beleid het college ook maakt: op dit soort asociaal gedrag is geen beleid te maken", besluit ze.


Door: Peter van derAar.
Bron: omroepwest.nl.
Foto:  verkeersoverlast in Leidschendam (foto: ANP)