Maandag 3 juni rond 12.00 uur verstuurt de overheid een NL-Alert testbericht. Zo ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

Wanneer je het testbericht ontvangt, hoef je niets te doen.

Bijna alle Nederlanders van 12 jaar en ouder (92%) ontvangen het NL-Alert testbericht. De overheid verstuurt deze twee keer per jaar, op de eerste maandag van juni en december. In het bericht staat duidelijk dat het om een test gaat. De melding ziet er zo uit:

“NL-Alert 03-06-2024 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.”

Gebruik je oordopjes of een koptelefoon? Dan kan het testbericht hard klinken. Tip: doe net voor 12.00 uur je koptelefoon af of doe je oordopjes uit.

Zes op de tien informeert anderen over NL-Alert
Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht en doe wat er staat. Ook als je nog niets merkt van de noodsituatie. Informeer ook altijd anderen als je een NL-Alert ontvangt. Want het kan zijn dat iemand de noodmelding nog niet gezien heeft. Uit onderzoek blijkt dat zes op de tien Nederlanders anderen informeert bij een noodsituatie.

Zo werkt NL-Alert
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt bij noodsituaties. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Het alarmgeluid van NL-Alert klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. En je ziet NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl

Denk vooruit
In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed om rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim om je juist nu hierop voor te bereiden. Door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. En een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nl


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht hvdm.nl.