Extinction Rebellion verspreidt tweedehands kleding in modezaken in Den Haag en omstreken.

Er wordt wereldwijd steeds meer en steeds vaker kleding verkocht. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei zijn er in verschillende winkels in Den Haag, Leidschendam, Zoetermeer en het Westland, gratis kledingstukken te vinden. Extinction Rebellion wil met het aanbieden van tweedehands kleding in deze winkels aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat.

Guerrilla Fashion
In december 2023 slopen activisten van Extinction Rebellion (XR) kledingwinkels in Den Haag binnen om daar 'preloved' kledingstukken op te hangen, om weg te geven aan het winkelend publiek. Aan die kleren hangen felgekleurde labels, waarop wordt uitgelegd waaróm het kledingstuk gratis is: "Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en weggeven, in plaats van alleen maar te produceren en weggooien?" Ze noemen het "Guerrilla Fashion", verwijzend naar de heimelijke aard van de actie.

Haags voorbeeld krijgt landelijke navolging
Sinds december heeft XR Den Haag de actie al acht keer herhaald – niet altijd in het Haagse stadscentrum: de groep ontfermde zich ook over winkelcentra in Zoetermeer en het Westland, en claimde in april ook The Mall of the Netherlands in Leidschendam als actielocatie . Maar deze keer is de actie deel van een landelijke simultaanslag tegen 18 verschillende fastfashionketens. In het weekend van 25 en 26 mei zullen meer dan 75 winkels in 27 Nederlandse steden opgevrolijkt woren met een duurzaam (en gratis) alternatief. Winkels in tien provincies worden door de plaatselijke XR-takken bezocht. Vanuit XR Den Haag is het plan allevier de eerdere locaties aan te doen. Koopjesjagers kunnen dit weekend zo in maar liefst 17 winkels in de regio hun slag slaan!

Fast fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bij elkaar en het is vergelijkbaar met de totale broeikasgasuitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Fast fashion is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle microplastics die in de oceaan worden gevonden en produceert 20% van het wereldwijde afvalwater.

Grote modeketens gooien elke maand hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Er zijn modeketens die dat doen door de kleding te verbranden, wat voor nog meer milieuschade zorgt. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de afvalberg.

Eisen
Op de website van Guerrilla Fashion laat XR de bedrijven weten wat er van ze verwacht wordt, in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. De eisen worden uitgebreid onderbouwd en er worden voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. "Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer."

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.


Door: Peter van der Aar.
Tekst en foto's: persbericht Guerilla Fashion.

Guerilla Fashion 1
Guerilla Fashion 2
Guerilla Fashion 3