In wijkgebouw 'De Boot' in Voorburg werd zaterdag 9 maart een bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart).

Op het programma stond muziek van vrouwelijke componisten door het ensemble Muze onder leiding van Cassandra Feith.
Ook het publiek werd uitgenodigd mee te zingen en het muzikale deel werd afgesloten met Oekraïense liederen waarbij Muze versterkt werd met leden van het Oekraïense koor Grono uit Leidschendam. Ook de ‘tea’ had een Oekraïens tintje, zij werd verzorgd door Sabina Hojayeva, zij was chef in Kiev maar heeft nu een cateringbedrijf in Den Haag.

Angelique Schipper ging met haar lezing van ‘zwart naar roze’. Van de heksenvervolging, die overigens niet alleen vrouwen trof, naar Barbie die de belofte voor meisjes met zich meebracht dat meisjes hun gedroomde carrière kunnen realiseren. Voor haarzelf betekent dit dat ze zich vanaf nu op duurzaamheid wil richten, waarvan haar expositie van Barbies aangekleed met gebruikte verpakkingsmaterialen al een mooi voorbeeld is.

Filosoof Isabella Wentink schetste een beeld van de positie van vrouwen in de periode voor het christendom aan de hand van de verering van de vrouwelijke godinnen. Onder meer Nehalennia kwam aan bod, de Keltische godin die in de tijd dat Voorburg nog Forum Hadriani heette, ook voor de Romeinen op gelijke voet stond met Jupiter. Isabella is initiatiefnemer van de de Nehalennia tuin op de hoek van de Fransstraat en de Zegwaardstraat in Voorburg en zij heeft deze tuin naar deze oergodin vernoemd omdat zij staat voor liefde. Niet alleen tussen mannen en vrouwen maar liefde in de breedste zin van het woord.

Het was een drukbezochte bijeenkomst door zowel vrouwen als mannen en er werd door veel mensen gevraagd dit volgend jaar weer te organiseren.


Door: Karin van der Spek
Fotograaf: Willemien Rotteveel