Ten geleide: Dit persbericht is het vierde in een serie van vijf berichten van het Burgerinitiatief Vlietland, de Vereniging Vrienden van Vlietland, de AVN, de Bomenbond Rijnland en de Buren van Vlietland.

Dit naar aanleiding van hun brief met 86 vragen aan wethouder Bianca Bremer van gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit bericht is door de Bomenbond Rijnland opgesteld.
Voor nadere inlichtingen over dit bericht kunt u contact opnemen met Monique Lamers, voorzitter van de Bomenbond Rijnland, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-34601243. Zij kan u ook in contact brengen met woordvoerders van de andere gebiedspartijen.

Misleidende framing van ‘toename biodiversiteit’ in Vlietland
De gevolgen voor de natuur van het Ontwerpbestemmingsplan Vlietland Noord zullen enorm zijn. Het groene recreatiegebied moet plaats maken voor 222 vakantievilla’s, nieuwe wegen en verharding rondom de villa’s, waarbij 2,6 hectare wordt omgezet in watergangen. Aan de noordkant komt een kilometer lange aarden wal van 12 meter hoog. Hiervoor moeten in totaal 8000 bomen worden gekapt, waarmee tevens het daarmee verbonden dierlijke leven verloren gaat. Een ontheffingsvergunning om de natuur zo rigoureus te mogen aantasten is overigens nog niet afgegeven door de omgevingsdienst Haaglanden.

De wethouder geeft in de informatiebrief aan de gemeenteraad niettemin aan dat met de aanleg van het villapark de biodiversiteit in het gebied toeneemt. Echter, zoals aangegeven door de projectontwikkelaar, moeten voor de aanleg van het villapark en de grondwallen alle bomen, bosjes en andere vormen van begroeiing worden verwijderd of verplaatst en de grond moet worden afgegraven. De natuur zal decennia nodig hebben om daarvan te herstellen.
De samenwerkende natuur- en burgerorganisaties bestudeerden daarom de bouwplannen. Dat geeft een inkijk in de bedoelingen van de bouwers.

Misleidende framing van ‘verhogen van biodiversiteit’
Uit de Bomeninventarisatie Vlietland 2021 blijkt dat 7.455 bomen in bosplantsoenen en 566 solitaire bomen zijn geïnventariseerd, in totaal 8.021 bomen met een stam dikker dan 10 cm. Uit de openbaar geworden stukken blijkt dat de projectontwikkelaar minstens 8.000 bomen in het gebied wil kappen. 
Met de bomen in het gebied zijn tal van dieren verbonden, zo blijkt uit de natuuronderzoeken voor een ontheffingsvergunning Wet natuurbeheer. De projectontwikkelaar heeft dat ontheffingsverzoek in 2023 ingetrokken. Door een beroep op de Wet Open Overheid zijn die stukken alsnog openbaar geworden. Daaruit blijkt dat in het plangebied een ware rijkdom aan vogels en zoogdieren aanwezig is. Dat alles zou verloren gaan door de bouwplannen. De projectontwikkelaar zal een nieuw ontheffingsverzoek bij de Omgevingsdienst Haaglanden moeten indienen om aan de wet te voldoen.

Compensatie van verloren gegane natuur met nieuwe aanplant zou een schrale troost zijn. Voor een hoge biodiversiteit is niet alleen nodig dat er een diversiteit aan gebiedseigen inheemse flora en fauna aanwezig is, in een heterogeniteit van landschap, maar even belangrijk zijn een gerijpte bodem met een rijk bodemleven, de aanwezigheid van veel dood hout en ‘aaneengeslotenheid’ van groengebieden in plaats van versnippering. De bouwwerkzaamheden (afgraven, licht vervuilde grond opbrengen, belasten met groot materieel) zullen de doodsteek zijn voor de gerijpte bodem. Dood hout zal massaal worden opgeruimd en verwijderd. Het kappen van aaneengesloten bos en de bouw van 222 villa’s met veranda’s en steigers staan garant voor versnippering in plaats van uitbreiding van de ecologische verbindingen.
Beweren dat de biodiversiteit zal toenemen door de plannen betitelen wij als onjuiste en misleidende framing.

De plannen zijn strijdig met natuurbeleid van provincie en gemeente
Het bouwplannen staan op gespannen voet met het provinciale bomenbeleid (Een ruimtelijke strategie voor meer bos en bomen in Zuid-Holland). De provincie wil juist meer bos en bomen op de overgang tussen stad en land.
In het Groenactieplan 2024-2026 van Leidschendam-Voorburg staat dat met meer bomen en planten de gemeente groener zou moeten worden. De gemeente wil zich daarbij ook richten op het behoud van bomen, omdat volwassen bomen het meeste effect hebben, met name ook voor het vitaal en leefbaar houden van het buitengebied.

Ook al wordt een groene aankleding van het villapark in het vooruitzicht gesteld, de dichte bebouwing van het gebied met 222 grote vakantievilla’s op een kaalgekapt en doorgraven terrein met aan de noordkant hoge grondwallen staat haaks op de groene ambities van provincie en gemeente. Wat blijft er na de bouwfase nog aan ruimte over voor een groene inpassing en voor compensatie van de kaalkap?

In het ontwikkelingsperspectief Vlietland uit maart 2021 van de provincie Zuid-Holland, dat betrekking heeft op het gehele recreatiegebied Vlietland, exclusief het deel waar het vakantievillapark zou moeten komen, is aangegeven dat vernieuwing van de bospercelen in Vlietland nodig is en dat dit gefaseerd moet gebeuren. Staatsbosbeheer geeft in het Bosbeheerplan voor Vlietland aan: “Vanwege het beperkte bosareaal in Vlietland en de wijdere omgeving, is het van belang de huidige oppervlakte bos in stand te houden.” De gefaseerde vernieuwing zou daarom ook van toepassing moeten zijn voor de bospercelen in Vlietland Noord. Daarmee zou de natuur in het gebied worden verrijkt in plaats van gesloopt.

De vijf samenwerkende natuur- en burgerorganisaties zijn van mening dat veel duidelijker moet worden op welke wijze door de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt ingezet op behoud van de waardevolle natuur in Vlietland Noord.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Burgerinitiatief Vlietland.